Sök på Entreprenadaktuellt
Ange ett eller flera sökord nedan för att söka.
» Euro 9,21 SEK
» Danska kronor 1,23 SEK
» USA-dollar 6,84 SEK
» Stibor 1 mån 0,718 %
» Diesel 11,89 SEK
Gå till marknadsinformationen »

Nyhet från Entreprenadaktuellt 2012-06-04

Sveriges bästa trädgårdsanläggare korade

Under helgen gick Yrkes-SM av stapeln i Malmö och vinnare i kategorin trädgårdsanläggning blev Daniel Andersson och Nils-Hugo Lindström från Hvilan.

Tävlingen är öppen för gymnasieelever över hela landet och det tävlas i ett 30-tal yrken, däribland trädgårdsanläggning. Vinnare inom trädgårdsanläggning blev i år Daniel Andersson och Nils-Hugo Lindström, som senare får representera Sverige i Yrkes-VM. På delad andra plats kom Victor Smedman från Skövde och Gustav Axell Johansson från Tvärred samt Hanna Maleus Larsson från Upplands Väsby och Felicia Nordén från Linköping.

Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

Kommentera artikeln »


Skriv EA i rutan

Tipsa någon om denna artikel »Se upp för traktortjuvar Under de sju senaste åren har antalet traktorer och entreprenadmaskiner som säljs i Sverige fördubblats. Nu riskerar lantbrukarna att bli allt mer utsatta för maskinstölder. Enskilda avlopp ger nysatsning vind i seglen Att marknaden för enskilda avlopp ökat de senaste åren är ingen hemlighet. Många nya företag har startats - Conclean AB är ett av dem. Skanska klättrar bland världens 200 största anläggare Världens tre största anläggningsföretag är kinesiska. Svenska Skanska återfinns på plats 14 i årets rankning av världens 200 största anläggningsföretag som International Construction har gjort. Vd-skifte på Abelco

Abelco får ny vd under hösten. Per Pettersson, som närmast kommer från Coca-Cola, tillträder senast under september som vd för Abelco AB och dess dotterbolag. Per Pettersson är sedan tidigare även ordförande i Abelco.

Företaget med styr på verksamheten Styrd borrning i Karlstad är något så ovanligt som ett litet företag som specialiserat sig på schaktfria metoder. Men helt ensamma är man inte, företaget har knoppats av från det större entreprenadföretaget Kewab som man fortfarande har ett levande samarbete med. 267 pålar blir grunden för nya Pålsjöbadet Förra sommaren revs ett av Helsingsborgs landmärken, Pålsjöbadet. Anledningen var att väder och vind gått hårt åt byggnaderna och att det till slut inte längre var tillräckligt säkert att vistas i. Nu har återuppbyggnaden startat och under sommarmånaderna kommer pålning och grundläggning att pågå för att under hösten övergå till husbyggnation. Fräsande framgång för Leifs kantfräs För nästan 40 år sedan startade Leif Westman i Sidensjö företaget CW jaktprodukter. Från början tillverkade han spårselar till hundar och bärmesar för skogsplantering efter en egen konstruktion. I år lanserar han CW fräsen, en hydrauldriven gång- och kantfräs, som redan väckt stort intresse i branschen. Bra bokningsläge för höstmässorna Knappt har vi hunnit hämta oss från Maskinexpo innan det för många är dags att börja planera för höstens mässor. Bokningsläget ser mycket bra för samtliga. ”Vi har effektiviserat till det extrema” När Köpings golfklubb renoverar sin 18-hålsbana så gör man det med en mycket begränsad budget. För att renoveringen ens skulle vara möjlig har man engagerat klubbens medlemmar som volontärarbetare. Bara två arbetsledare och två grävmaskinister är proffs, vilket gör projektet unikt. Cat B100 tar sig vatten över huvudet  Entreprenadaktuellt har låtit egna företagaren Claes Norberg testa den robusta mobiltelefonen Cat B100 under ett par veckors tid. Hans omdöme är att telefonen har både för och nackdelar men själv skulle han inte byta ut sin smartphone mot den. Snabb och skonsam lösning för utläggning av stöd Ett bärelement av stål och ett handverktyg. Det är uppfinningen som skonar ryggen vid stenläggning. Per Johansson i Varberg har fått patent på ”Per Utläggare”, som är namnet på uppfinningen.
 – Metoden är både effektiv och snäll mot kroppen, säger en stolt Per Johansson. 
”En rejäl maskin” Den här gången har Entreprenad­aktuellts testare provkört mini­grävaren R60CR-9A från Hyundai. Maskinen fick i huvudsak goda omdömen och det som imponerade mest var utrymmet och arbetsmiljön i hytten.
 – Den gick både bra och dåligt, men den var bättre än vad jag hade tänkt mig, säger Sebastian Alm.
Smarta ventiler testas i Sundsvall Ett försök med smarta ventiler i vattenledningsnätet startas just nu upp i Sundsvall. Ventilerna ska mäta flöden och tryck och ska ersätta exempelvis flödesmätare i systemen. Projektet är EU-finansierat och drivs av experter från flera europeiska länder. Ruinpark ska bli attraktion  Den gamla cementfabriken i Klagshamn håller på att rivas. När dammet lagt sig är tanken att området ska bli ett besöksmål – besökarna ska kunna gå in i gamla silor och uppleva industrihistoria. Sprängningar i sjukhusmiljö ställer stora försiktighetskrav  Tekniskt sett är sprängjobbet vid Södersjukhuset inte mycket att skryta med. Komplexiteten ligger i att utföra arbetet i sjukhusmiljö med allt vad det innebär. Trevlig midsommar! Vi på Entreprenadaktuellt önskar alla läsare en trevlig midsommarafton! Testbana på räls i vinterklimat Region Västerbottens arbetsutskott har beslutat att gå in med finansiering av projekt för att skapa en spårbunden testbana i vinterklimat mellan Jörn och Arvidsjaur. En Volvo bland många katter Geparderna på Parken Zoo i Eskilstuna har fått en ny "leksak" i sin hägn - en Volvo L90, stripad för att passa in bland kattdjuren. VIDEO - 100 anställda getter I San Fransisco är det möjligt att hyra ett gäng getter istället för att gå lös med röjsågen. Passande nog äter getterna hellre ogräs än en välklippt gräsmatta. Skarpt läge för säkert fäste Innan året är slut ska Engcon ha fasat ut alla sina traditionella S60-fästen och ersatt dem med sina säkra Q-safe redskapsfästen, som av tillverkaren beskrivs som ”världens säkraste redskapsfäste”. Yanmars hyrmaskiner får svenska skopor Yanmar har ingått ett samarbetsavtal med uthyrningskoncernen Cramo. Redan i år ska Yanmar leverera ett 500-tal Yanmarmaskiner till Cramos europeiska depåer. Maskinerna har arbetsvikt från 1 ton upp till 10 ton. Samtliga maskiner har utrustats med skopor och snabbfästen från svenska Mowit. Trenden har vänt – Maskinexpo blev succé Den nedåtgående trenden för Maskinexpo tycks ha vänt. I år ökade antalet besökare och det positiva gensvaret på de förändringar som gjorts till årets mässa lät inte vänta på sig.

 

400 mil – i en teleskoplastare En nybliven världsrekordhållare gästade årets Maskinexpo. Leo Tergujeff, även kallad Merlo-Mannen, som avverkat 400 mil genom Europa i en teleskoplastare, stannade till hos Hüllert maskin på Maskinexpo. LKAB:s vd får medalj av kungen LKAB:s vd Lars-Eric Aaro får en medalj av kungen "för sina värdefulla insatser inom svenskt näringsliv". Medaljen delas ut imorgon, onsdag, på kungliga slottet i Stockholm. Berggrens maskinservice Årets företagare I morse mottag Berggrens maskinservice i Örebro utmärkelsen Årets företagare. 5 400 besökte premiären av Skogsmaskindagarna Premiären för Skogsmaskindagarna på flygfältet i Karlskoga blev riktigt lyckad. 5 400 besökare lockades och redan nu utlovas en fortsättning 2016. Grundfos hjälper drabbade på Balkan Pumptillverkaren Grundfos hjälper till i räddningsinsatserna efter de kraftiga översvämningarna på Balkan i maj. Företaget har förutom pumpar även skänkt mat och andra förnödenheter. Atlas Copcos provborrningsgruva öppnas för löpare I höst genomförs världens första löpartävling i en gruva. Det unika projektet är ett samarbete mellan arrangörerna av Sicklaloppet och Atlas Copco. Tunnelväxthus från Holland gör succé i Sverige För tre år sedan fick Daniel och Mika Sjöstrand ta över ett tunnelväxthus av sina holländska grannar. De blev imponerade och undrade varför ingen sålde växthusen i Sverige. Våren 2013 bestämde de sig för att göra det själva och det visade sig vara en strålande idé. Göta kanal renoveras och förstärks efter ras  I samband med underhållsarbete på Göta kanal inträffade ett jordskred vid slussen Duvkullen Nedre, strax väster om Söder­köping. Sedan dess har renoverings- och förstärkningsarbetet pågått nästan dygnet runt för att få allt klart till kanalöppningen. Fler nyheter i nyhetsarkviet »