Klimatförändringens påverkan på växterna större än man trott

Klimatförändringen påverkar växterna mer än man tidigare trott. Den slutsatsen drar ett forskarlag vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som analyserat ett femtiotal växtstudier från fyra kontinenter.

Hasselns blomning, som är ett av de första vårtecknen, inträffar i dag två veckor tidigare än för femtio år sedan.
Foto: Photos.com

Studien publiceras i tidskriften Nature i veckan. Bland annat upptäckte man att lövsprickningen och blomningen i verkligheten sker mycket tidigare än vad som uppskattats från experiment. Den här typen av förändringar påverkar ekosystemen, något som inverkar på bland annat utbyten av växthusgaser, vattenflöden, tillväxt, pollenallergikers hälsa och samspelet mellan växter och djur. Under det senaste århundradet har jorden värmts upp med ungefär 0,5°C.

– I södra Sverige har det medfört att perioden ”mellan hägg och syren” kommer ungefär en vecka tidigare än för 50 år sedan, medan de tidigaste vårtecknen, såsom hassel och blåsippor är nästan två veckor tidigare, säger Kjell Bolmgren, som är en av forskarna i forskargruppen.

Entreprenadaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

Artikeln publicerades torsdag den 03 maj 2012

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Indexator bäst i Sverige på hållbar kemikalieanvändning

Vindelnföretaget Indexator Rotator Systems AB har i tuff konkurrens med bland annat Volvo Cars fått utmärkelsen ”Bäst i Sverige på hållbar kemikalieanvändning!”
– Den fina samverkan mellan berörda medarbetare, chefer och skyddsombud för att uppnå en säker arbetsmiljö och en minskad miljöpåverkan är och har varit en framgångsfaktor berättar Staffan Engström, miljö- och kvalitetschef på Indexator.

Kommentera