Grävmaskin helt utan förbränningsmotor och hydraulik

Volvo CE har under gårdagen presenterat sin senaste innovation, en elektrisk kompakt grävmaskin där både förbränningsmotorn och hydraulsystemet har ersatts av elektriska komponenter.

: Volvo CE har presenterat sin första helt och hållet elektriska grävmaskin, där både förbränningsmotor och hydraulik har ersatts av elektriska komponenter. Foto: Volvo CE

Volvo CE presenterade under gårdagen vad de hävdar är världens första helt och hållet elektriska grävmaskin. Maskinen drivs av batterier och ger därmed inga utsläpp, den är dessutom upp till 10 gånger mer effektiv och 10 gånger tystare än en konventionell modell i samma storlek.

Förbränningsmotorn har ersatts av två stycken lithiumjonbatterier på sammanlagt 38 kWh, som lagrar tillräckligt mycket energi för att klarar åtta timmars hårt arbete.

Det som utmärker Volvos maskin från andra tillverkare som också gjort elektriska modeller är att man även ersatt hydraulsystemet med elektriska komponenter; elektromekaniska linjära ställdon som hjälper till att optimera överföringskedjan. Att ta bort hydraulsystemet och förbränningsmotorn, liksom att minska kylbehoven, har lett till signifikant lägre ljudnivåer.

EX2 är i detta skede ett rent forskningsprojekt och det finns för närvarande inga planer för marknadsintroducering.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

 

 

Artikeln publicerades onsdag den 17 maj 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste