LKAB säljer Mertainen-maskinerna

För ett halvår sedan beslutade LKAB att det inte blir någon gruvbrytning i dagbrottet Mertainen i nuläget. Nu säljs maskinerna som skulle använts i gruvan.

– Eftersom det finns ett intresse nu från köpare att ta över de här maskinerna är det lika bra att sälja dem, säger Magnus Arnkvist, enhetschef på LKAB, till tidningen Norrländska socialdemokraten.

Det är den australiensiska investmentbanken Macquarie Bank som köpt upp truckar, en hjullastare och en väghyvel.

LKAB tog investeringsbeslutet att öppna Mertainen 2010, under "gruvboomen", men sedan har priset på järnmalm sjunkit kraftigt och i december förra året bestämde gruvbolaget att det inte längre var aktuell att öppna gruvan förrän marknadsläget förbättrats. I dagsläget bedömer inte LKAB att man kommer kunna öppna gruvan inom den närmaste femårsperioden och väljer därför att avyttra maskinerna.LKAB investerade under ett par års tid över 10 miljarder kronor på tre separata gruvor på Svappavaarafälten, varav Mertainen var ett av två nya dagbrott som planerades.

Enligt Magnus Arnkvist är det troligt att maskinerna som bolaget nu säljer inte skulle ha någon plats i den eventuellt framtida gruvdriften.

– Teknikutvecklingen går väldigt fort nu och vi ser att om fem år är det inte säkert att de här maskinerna är lämpliga för verksamheten. Utan då är det möjligt att det kan finnas andra maskiner som är mer intressanta, säger han till NSD.

– De här maskinerna har stått utan att användas sedan 2015 någon gång och har bara varit en kostnad när vi varit tvungna att underhålla dem. Men sedan har vi de fasta byggnaderna på plats. Bland annat vår kross- och sovringsanläggning och det är inte aktuellt att montera ner och sälja dem, säger han.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 03 augusti 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste