Entreprenad Live: Wacker Neuson visar eldrivet

Wacker Neuson satsar på ett visa delar av sitt batteri­drivna sortiment på Entreprenad Live i år. 
– Vi har visat enstaka maskiner tidigare, men det här är första mässan som vi har samlat både hjullastare, grävare och stamp som går på batteri, berättar Henrik Sörensson, säljare på Wacker Neuson. 

Wacker Neuson satsar på att visa upp hela sitt sortiment av batteridrivna maskiner på mässan. 

Allt fler tillverkare satsar eldrivna eller hybrida fordon. Wacker Neuson kan redan idag erbjuda både lastmaskiner, grävmaskiner och stampar med batteridrift på den svenska marknaden. 

– Hjullastaren är den produkt som vi sålt flest av i Sverige. Totalt skulle jag uppskatta att det finns ett 20-tal maskiner av den modellen ute i Sverige, säger Henrik Sörensson. 

Den eldrivna hjullastaren heter WL20E och visades bland annat på Svenska maskinmässan på Solvalla i fjol. Den har försetts med två elmotorer, en för färddrivningen och en för arbetshydrauliken, vilket sörjer för att prestandan motsvarar den som konventionella maskiner har. Maskinen är lämplig för arbeten inomhus, exempelvis vid sanering av byggnader eller i parkeringshus. Maskinen har en höjd på 2,19 meter och är inte bredare än en meter. 

– Jag har exempel från en kund som använt maskinen vid renoveringen av konserthuset i Malmö, där man burit ut drygt 105-108 ton material på en dag med ellastaren. I ett sådant projekt är det av största vikt att kunna arbeta med en utsläppsfri maskin, säger Henrik Sörensson. 

Om det uppladdningsbara batteriet är fullständigt laddat, kan maskinen arbeta upp till fem timmar – tillräckligt med tid för typiska arbetsuppgifter som varutransport över korta sträckor. Det används ett inom industriområdet beprövat bly-syre-uppladdningsbart batteri.

Grävmaskinen, modell 803, kan drivas helt och hållet på el vid inomhusarbete, genom att pluggas in i ett vägguttag, men kan även köras på diesel utomhus. Aggregatet har en egen elmotor som används oavsett om maskinen körs på el eller diesel. 

Den batteridrivna stampen AS50e används för klassiska arbeten med stampar. Det uppladdningsbara batteriet – som kan användas oberoende av modell – går att demontera utan verktyg, så att användaren kan byta ut det tomma uppladdningsbara batteriet mot ett laddat med endast några få handtag.

Förutom de batteri­drivna maskinerna kommer Wacker Neuson även att visa nyheten 3001, den första högtippande dumpern som marknadsförs i Sverige. Maskinen kan lasta tre ton. 

– Dumprar har vi sålt länge, men de högtippande modellerna är helt nya för oss i Sverige, fortsätter Henrik Sörensson.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades lördag den 09 september 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste