Från professionell pokerspelare till prisad maskinuthyrare

För drygt tio år sedan försörjde han sig som professionell pokerspelare. Av en slump startade Björn Enberg och hans storebror en entreprenadfirma och tidigare i år utsågs Björn till ”Årets unga företagare” i Bodens kommun.

Björn Enberg har försörjt sig professionell pokerspelare. För nio år sedan startade han en entreprenadfirma ihop med sin bror och nyligen fick han utmärkelsen "Årets unga företagare" i Bodens kommun. Foto: Ann-Louise Larsson

Det har nu hunnit gå nio år sedan Björn Enberg och hans storebror startade sin entreprenadfirma ihop, ingen av dem hade då erfarenhet av entreprenadverksamhet, men däremot ett brinnande maskinintresse.

– Min bror jobbade som snickare så för honom låg inte anläggning så långt borta. Jag har alltid varit intresserad av maskiner och tyckte det lät spännande så jag hakade på. Vi startade Enberg Entreprenad AB, köpte en begagnad hjulgrävare och drog igång, berättar Björn.

– I början drev vi firman vid sidan om på kvällar och helger, men båda två tyckte vi att det var väldigt roligt och bestämde oss för att satsa vidare på företaget, fortsätter Björn.

För sex år sedan blev bröderna erbjudna att köpa Cramos verksamhet i Boden och i samband med det växte verksamheten kraftigt med fler anställda och en rejäl omsättningsökning.

– Idag driver vi både entreprenadverksamhet och uthyrning, jag har tagit hand om uthyrningsdelen och min bror tar hand om entreprenadverksamheten.

Uthyrningsdelen drivs som franchise för Cramo och depån i Boden är fullskalig med allt från handverktyg till mindre entreprenadmaskiner. Att maskinuthyrning och entreprenadverksamhet finns i samma företag har flera fördelar, inte minst om en kund ibland behöver hyra en mer  speciell maskin med förare, vilket inte Cramo kan erbjuda.

– Nyligen har vi köpt in tre stycken ”höglyftare” som har kapacitet att lyfta upp till 26 meter. Dessa hyr vi ut med förare och där ser vi att efterfrågan ökat rejält den senaste tiden, fortsätter Björn.

Totalt sysselsätter företaget nu 12 personer, varav fem stycken arbetar i uthyrningsdepån och sju stycken arbetar i entreprenadverksamheten.

– Det är en väldigt bra konjunktur just nu på bygg- och anläggningssidan, det ser vi både på maskinuthyrningen och tjänster. Från början drev vi egna jobb men numera är vi oftast underentreprenörer till de större företagen på olika byggen runt om i Norrbotten, fortsätter Björn.

Han tycker att det är roligt de gånger han får vara med ute och köra, men det blir inte så ofta numera. Istället håller han i trådarna för uthyrningsdelen.

– På en sådan här liten ort blir det lätt att man bygger en relation med kunderna och det blir en viss jargong. Det är också väldigt roligt.

Utmärkelsen ”Årets unga företagare” som Björn fick tidigare i år ser han som ett viktigt kvitto sin företagsamhet.

– Det är alltid kul att bli uppmärksammad och jag kan inte säga att det var väntat att just jag skulle få utmärkelsen, säger han.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 03 oktober 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste