45 procent mer effektivitet med Cats nya 20-tonnare

Caterpillar har idag lanserat sin nya 20-tons bandgrävare, som kort och gott heter 320, och är en maskin fullproppad med den senaste tekniken som både hjälper maskinföraren att öka produktivteten och sänka bränsleförbrukningen.

Caterpillar har lanserat en ny bandgrävare på 20-ton, 320, som uppges öka produktiviteten hos maskinföraren med upp till 45 procent. Foto: Ann-Louise Larsson

Med den nya maskinen uppger Caterpillar att maskinföraren kan bli upp till 45 procent mer produktiv i sitt arbete. Som standard har maskinen bland annat ett semiautomatiskt system som gör att föraren träffar sin målhöjd och varken gräver bort för lite eller för mycket. Den har också ett inbyggt vågsystem som ger föraren information om hur mycket material som lastas i varje skopa och dessutom hur mycket han eller hon lastat på en lastbil eller dumper.

Bränsleförbrukningen uppges vara upp till 25 procent mindre, jämfört med samma storlek på maskin i F-serien. Det har flera förklaringar, bland annat ett nytt elektro-hydrauliskt system, lägre varvtal och ett nytt kylfläktssystem.

– Elektro-hydraulik är något som varit ett önskemål länge på maskiner i alla storlekar, så det är jag väldigt glad att nu kunna erbjuda våra 20-tons kunder, säger Anders Forsberg, produktspecialist för grävmaskiner på Pon Equipment.

– Jag tror att de svenska kunderna kommer att svårt att ta in hur mycket teknik som finns samlat i en och samma maskin. Vi har ju haft en del av detta tidigare, men då bara på enstaka modeller. Det är första gången som man lyckats utrusta en maskin från fabrik på det här sättet, fortsätter han.

– Storleken på maskinen, strax över 20 ton, passar väldigt väl in på den svenska marknaden. Jag hoppas att vi kan ha de första 320-maskinerna i Sverige i april nästa år. Produktionen startar i början av nästa år, fortsätter Anders Forsberg.

Förutom 320 lanseras också 323, som i det stora hela är en likadan maskin fast 3,5 ton tyngre. I Sverige kommer båda modellerna att ha en heavyduty-undervagn, 10 tums skärm och 360-kamera.

En närmare presentation av Caterpillars nya maskin kommer i vårt novembernummer!

 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 10 oktober 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste