130 tons fettklump i Londons avloppssystem

I början av september hittade renhållningsarbetare en 130 ton tung och 250 meter lång klump av bland annat stelnat fett och sanitetspapper i Londons kloaksystem. Arbetet att ta bort den med högryckssprutor pågår fortfarande och har visat sig vara svårare än man först trott.

Från början bedömde ingenjörer inkopplade på fallet att det skulle gå att få loss 20 till 30 ton om dagen och att arbetet med att få loss klumpen kunde ta upp till tre veckor, skriver Ny teknik. Men klumpen visade sig vara hårdare än man trott och i dagsläget får man bara bort cirka ett ton per dag.

– Det är frustrerande eftersom dessa situationer inte hade behövt uppstå då de orsakas av att fett, olja och flott sköljs ned i vasken och våtservetter spolas ned i toaletten. Arbetet att bryta ned klumpen kan i princip liknas vid att såga sig igenom betong, säger Matt Rimmer, chef för Thames Waters avfallsenhet, till Ny teknik.

Fettklumpen har med sin tyngd skadat teglet i avloppstunneln. När klumpen är loss är planen att den ska omvandlas till 10 000 liter biodiesel.

Klara Sinnerstad
Klara Sinnerstad
Tel: 019-16 64 65
E-post: klara@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 oktober 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste