Amerikansk ”bjässe” gör energi av Södertäljes avfall

Som en av de första i Sverige är Norrlandsjord sedan ett par månader tillbaka i gång med den nya krossen 6400 från amerikanska CBI. Maskinen används till att krossa olika sorters avfall som sedan körs till värmeverket för att bli energi.

Norrlandsjord är en av de första i Sverige med den nya krossen 6400 från CBI.  Foto: Ann-Louise Larsson

Norrlandsjord har sedan snart tre år tillbaka i uppdrag att krossa diverse avfall på Tveta avfallsanläggning utanför Södertälje. Där står sedan slutet av sommaren av en helt ny CBI 6400 Magnum tillsammans med en förkross från Tyson med dubbla valsar och kraftigt slitmaterial, även den sprillans ny.

Magnus Bäckström, operatör på Norrlandsjord, är nöjd med den nya krossen CBI 6400. Foto: Ann-Louise Larsson

– Vi hade en enkelvalsad tidigare och jag kan se en kraftig förbättring, säger maskinoperatören Magnus Bäckström.

Materialet som krossas kommer från återvinningsstationer och industrier i och omkring Södertälje-trakten. Det är allt ifrån byggnadsmaterial till plastpåsar och annat som hushållen har kastat.

– Vi vill ha ut så mycket av metallerna ur massorna vi krossar som möjligt, eftersom metall sliter på pannorna i värmeverket, fortsätter Magnus Bäckström.

För att kunna fånga upp så mycket som möjligt av metallföremålen görs krossningen i två steg, först en förkrossning i en grövre fraktion och därefter tar CBI-krossen över och gör slutfraktionen.

– Vi krossar ungefär mellan 120 och 150 ton om dagen, berättar Magnus Bäckström.

Via fjärrkontrollen kan man kontrollera och styra krossen inifrån grävmaskinens hytt.

Han har varit verksam som krossoperatör sedan 1998 och är nu inne på sin tredje CBI.

– När jag började med det här hade vi en äldre CBI hemma i Kalix som jag körde. Sedan fick vi ett uppdrag hos Jämtkraft i Östersund och då var jag med och startade upp en ny CBI där och nu här, så detta blir min tredje, säger Magnus Bäckström. Han arbetar tillsammans med sin bror på sjudagarsskift och veckopendlar mellan arbetsplatsen i Södertälje och hemmet i Kalix.

– Den största skillnaden mellan den nya CBI:n och den äldre modellen vi hade innan är det nya datasystemet med en del nya funktioner. Jag har även valt att bygga ett eget pedalställ i grävmaskinen för att styra topprullen upp och ner samt inmatningen. Många väljer att lägga detta i spaken, men jag tycker att det är bättre med pedaler på golvet, säger Magnus Bäckström.

Pedalstället har han konstruerat själv och vid behov kan han ta bort det och flytta med sig det, om han exempelvis skulle behöva byta grävmaskin av någon anledning.

– Jag kan styra alla funktioner på krossen inifrån hytten med en fjärrkontroll som jag har i hytten. Det funkar väldigt smidigt, säger han.

Varje dag krossas mellan 120 och 150 ton avfall som senare blir till energi.

Maskinen från CBI väger 40 ton och drivs av en kraftig 27-liters motor från Caterpillar på 1100 hästkrafter. Den hade premiär på Elmia Wood i början av sommaren och har gått i arbete hos Norrlandsjord i Södertälje sedan mitten av augusti.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 12 oktober 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste