Goda resultat för tåligt slitstål

2016 lanserade Bergs Mekaniska det avancerade slitstålet Creusabro mot entreprenadbranschen. Nu har en del produkter hunnit vara ute på marknaden i 1,5 år och samtidigt droppar allt fler resultat från olika fälttest in. 

 

Test av sidoplåtar för krossverk med Hardox 450 till höger och Creusabro till vänster. Foto:Bergs mekaniska

Creusabro, som Entreprenadaktuellt skrev om i nummer 6 år 2016, är ett slitstål med en god kombination av slitstyrka och seghet som uppnås genom en innovativ metallurgisk process där man bland annat använder sig av oljehärdning istället för vattenhärdning. På grund av sina egenskaper är Creusabro lämpligt för många applikationer i entreprenadbranschen där redskap och slitdelar utsätts för ett högt slitage och positiva resultat börjar droppa in från produkttester inom olika områden. 

– Det bästa resultatet har vi fått på slitstål för snöplogsblad. Där har vi sett en ökning av livslängden med 140 procent med vårt stål jämfört med traditionellt stål, säger Per-Inge Berg, Bergs Mekaniska och fortsätter: 

– Värmen som genereras när man kör med ett plogblad äter upp stålet. Traditionellt, vattenkylt stål tål 200 grader medan vårat stål tål 450 grader. 

Färdiga resultat finns även för sidoplåtar i käftkross, där livslängden ökat med cirka 50 procent och för siktgaller i stenkross där livslängden ökat med cirka 100 procent jämfört med ett konventionellt 450 HB slitstål. Siktgallren och sidoplåtarna har funnits på marknaden i drygt ett år och även kunderna noterar den ökade livslängden. 

– De som vågar testa och kör på ser en förbättring. Många har inte koll på hur länge deras grejer håller och ibland kör vi vårt stål parallellt med det som de har för att få en rättvis jämförelse så att kunden inte kan komma efteråt och säga att resultaten beror på mjukt berg. 

Fler användningsområden planeras framåt för Creusabro.

– Vi håller på att göra tester i asfaltsverk, i trumman i början där man torkar gruset. Där blir det 150–200 grader varmt och de slitstål som finns på marknaden idag fungerar inte i den miljön. Vi får resultatet om någon månad. Vi håller också på med test på en vibrationsmatare i en gruva men det är än så länge i sin linda, säger Per-Inge Berg.

Man håller även på med tester av Creusabro i slitdelarna på skopor. 

– Vi har ett antal tester igång på skopor men det tar lång tid att få svar. De indikationer vi har fått så här långt visar på att stålet har 50 procent längre livstid på skopornas slitdelar. 

Och det är just den här typen av applikationer som Creusabro passar bäst till enligt Per-Inge Berg.

– Vårt stål passar bäst i applikationer som kräver mycket bearbetning. Då blir den högre materialkostnaden en mindre del av det totala priset samtidigt som man kan vänta längre med dyra renoveringar, avslutar han. 

Klara Sinnerstad
Klara Sinnerstad
Tel: 019-16 64 65
E-post: klara@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 november 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste