Så får du ditt startbatteri att hålla längre

Snart är vintern här och om du vet att din arbetsmaskin kommer bli stillastående en längre tid kan det vara en god ide att förbereda startbatteriet. Här kommer några enkla tips att tänka på.   

Om din maskin inte ska ut och köra i vinter är det bra att se till att startbatteriet får det underhåll som krävs för att undvika att det går sönder i förtid.

Ett startbatteri i en arbetsmaskin som inte används eller hanteras under en lång period riskerar att gå sönder i förtid.
– Det finns ingen exakt siffra på hur många startbatterier som förstörs i onödan när traktorer eller liknande arbetsmaskiner inte har varit i bruk under en längre tid, men det är en betydande del. I de allra flesta fall handlar det om att batteriet helt enkelt har ”glömts bort” och inte fått det underhåll som krävs, säger Tor Enlid, Marketing Manager, Exide Technologies Norden.

De skötselråd som Tor Enlid och Exide Technologies vill ge för startbatterier i arbetsmaskiner är:

  • Koppla bort batteriet från det elektriska systemet om maskinen inte ska användas under en längre tid.
  • Torka av batteriet med en fuktig trasa, håll det rent och smörj in polerna med fett för att minska risken för oxidering.
  • Ladda batteriet maximalt om maskinen inte ska användas under en längre tid.
  • Batteriet ska förvaras svalt och torrt. Batteriets självurladdning blir mindre ju lägre temperatur det är. Det skall dock inte förvaras i minusgrader.
  • Underhållsladda batteriet en eller ett par gånger under förvaringstiden om det ska förvaras en del av året. Var noga med att använda en modern kvalitetsladdare som laddar batteriet helt fullt utan att överladda det. Tänk på att använda en laddare anpassad till aktuellt batteri.
  • Att fulladda batteriet då och då med en extern modern laddare även under perioder när maskinen används förlänger batteriets livstid och säkerställer problemfri drift.
  • Tänk på att batteriet ska sitta fast så att det inte kan röra sig, annars kan det bli en påfrestning framförallt på kabelanslutningar och poler.

 

Batterifakta

Startbatterier på arbetsmaskiner har en livslängd på fler år under förutsättning att batteriet används och sköts på rätt sätt. Alla batterier självurladdar lite grann och då sjunker vilospänningen. Om vilospänningen hamnar under 12,4 volt så ska batteriet laddas. Ett urladdat batteri kan även frysa sönder vid normala vintertemperaturer. Om batteriet inte hålls fulladdade så finns det risk att de sulfaterar, vilket minskar kapaciteten.

Entreprenadaktuellt
Tel: 019-760 94 20
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 november 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste