Nya maskiner och nytt affärsområde ska ge Laxå maskinflisning vind i seglen

Under hösten har Laxå Maskinflisning investerat i både en ny flismaskin och en ny kross från Vermeer. Samtidigt siktar man även in sig på nya segment, bland annat inom återvinning. 

Under sommaren investerade Laxå Maskinflisning i en ny kross och en ny flismaskin från Vermeer. I och med detta ger man sig även in i bland annat återvinningssektorn.

De senaste åren har Laxå Maskinflisning tampats med sjunkande omsättningssiffror, något som företagets nya vd Lotta Elmfeldt nu ska ändra på. Hon började jobba i företaget för ett år sedan och är drivande i ”turn-around”-arbetet. 

– Målsättningen är att Laxå Maskinflisning ska återta positionen som en av de ledande aktörerna i branschen. Jag jobbar för både omsättnings- och resultatökningar, samtidigt som vi hela tiden har både människor och miljö i fokus säger hon.

Det var när företagets tidigare vd och grundare sålde och lämnade företaget som man tappade viktiga kundkontakter och omsättningen sjönk. Samtidigt var vintrarna mildare och värmeverken behövde elda mindre, vilket minskade efterfrågan och hade ytterligare negativ inverkan på omsättningen.

Under förra året valde ägarna till Laxå Maskinflisning att ta in en ny styrelse och ledning och börja jobba mot nya mål. 

För att kunna återta marknaden krävs både investeringar i form av nya maskiner och nya affärsområden.

Lotta Elmfeldt är ny vd sedan ett år tillbaka på Laxå Maskinflisning och den som leder ”turn-aroundarbetet”.

– Vi har köpt in en ny kross, HG6000 och en ny flismaskin HG4000, båda från Vermeer och satsar på ett nytt affärsområde, returträ, berättar Lotta Elmfeldt. 

– Det är en tuff bransch, men vi har bra medarbetare hos oss som har varit med länge och kunderna är positiva till oss. Dessutom har vi ägare som är villiga att satsa och som förstår att det kommer att krävas uthållighet, tillägger Lotta Elmfeldt. 

Investeringarna i de nya maskinerna ligger på mellan 10 och 15 miljoner kronor och var nödvändiga för att Laxå Maskinflisning ska kunna växa.

– Det som har varit viktigt i valet av maskiner är hög produktionskvalitet och att maskinerna uppfyller de senaste miljökraven. Våra maskinister har varit högst delaktiga i valet av maskiner och redan nu är maskinerna hårt bokade för resten av säsongen, fortsätter Lotta Elmfeldt. 

Maskinparken består nu av totalt åtta maskiner; sex flismaskiner och två krossar. 

Redan nu har man börjat titta på nästa maskininvestering.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 28 november 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste