Nya regler för traktorer vid årsskiftet

Vid årsskiftet träder det nya traktordirektivet i kraft som innebär att alla traktorer kommer att delas in i A och B-klasser. Traktorklass A är en traktor med konstruktiv hastighet som gör att den inte kan köras över 40 km/h i timmen. En traktor av klass B får vara konstruerad för över 40 kilometer i timmen och i Sverige får den köras i max 50 kilometer i timmen.

Vid årsskiftet träder det nya traktordirektivet i kraft som innebär att alla nya traktorer som säljs kommer att delas in en A- eller B-klass. För B-traktorer krävs B-körkort. Foto: carolina Wahlbergs

Redan för två år sedan blev det tillåtet att registrera traktorer i två olika klasser, A och B, under förutsättning att de var byggda och homologiserade enligt det nya traktordirektivet 167/2016. Det visade sig dock att det var omöjligt att bygga traktorer som svarade upp mot direktivet och ett år senare kom till tilläggsdirektiv som gjorde att tillverkarna kunde leva upp till och tillverka traktorer enligt direktivet. Då var det frivilligt, från och med årsskiftet omfattas alla nya traktorer av det nya direktivet. B-traktorer har hårdare krav på sig vad gäller utrustningen. Det måste finnas skärmar som täcker lite mer av hjulen, fjädring på framaxel, med eventuell släpvagnsbroms måste denna kunna doseras via t ex lastavkänning, mer avancerad styrning för bättre vägkänsla, allt för att traktorn ska kunna framföras på ett säkert sätt. Det är inte möjligt/tillåtet att i efterhand typa om/bygga om en äldre traktor eller traktor ”A” till att bli en traktor ”B”.

För att köra en B-traktor så krävs B-körkort. Utan körkort får man inte heller köra ute på fält, området måste i så fall vara ordentligt inhägnat. För att få in den yngre generationen kan man behöva en äldre traktor eller traktor A för ”övningskörning”. För traktor ”A” krävs som tidigare minst traktorkort.

2018 införs besiktningskrav på traktorer i klass B. Kravet är att senast 48 månader efter att traktorn släppts ut på den svenska marknaden ska den ha besiktigats. Därefter gäller besiktning vartannat år. Vagnar och efterredskap behöver inte i nuläget besiktigas eller registreras. 

Regelverket går inte riktigt ihop när det kommer till LGF-skylt på traktor och efterföljande vagn/efterredskap. Traktor ”B” får inte ha LGF-skylt, däremot ska det finnas en LGF-skylt på redskapet, oavsett om traktorn gör 40 eller 50. Traktorn i klass B behöver dock ingen LGF-skylt. Om det är en traktor ”A” med tillkopplat redskap och LGF-skylten inte skyms av redskapet, behöver redskapet inte ha egen LGF-skylt. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 04 december 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste