Nu är det handsfree som gäller

Framöver blir det tydligare vad som gäller angående mobilpratande vid körning.

Den 1 februari 2018 blir det totalförbud att hålla i mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning samtidigt som man kör ett motordrivet fordon. Foto: Mostphotos

Att hålla på med mobilen samtidigt som man kör inte är jättebra, det vet nog de flesta. Sedan 2013 har det enligt bestämmelserna dock varit tillåtet att använda mobil och annan kommunikationsutrustning så länge det inte utgör någon trafikfara. Men nu har regeringen tagit ett beslut om att ändra i trafikförordningen.

Från och med 1 februari 2018 kommer det att vara ”förbjudet att använda mobilen eller annan kommunikationsutrustning genom att hålla den i handen under färd med motordrivet fordon.”

– En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth, i ett pressmeddelande.

Regeringen skriver att ”det nya förbudet om att hålla utrustningen i handen gäller utan att det behöver göras en prövning av om användningen påverkat framförandet av fordonet negativt.”

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 30 november 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste