Världens största blandarstation inomhus är redo att tas i bruk

På Benders nya fabrik i Uddevalla installeras Europas största betongblandarstation och är redo att tas i bruk i mitten av december. 
– Det är även vad vi vet världens största blandarstation som är byggd inomhus, berättar arbetsledare Håkan Lundberg.

I Benders nya fabrik i Uddevalla finns världens största betongblandarstation som är byggd inomhus. Den är 42 meter hög och har en kapacitet på upp till 100 kubikmeter i timmen. Genies bomlift på 21 meter som i de flesta andra sammanhang har en tillräcklig räckvidd når här bara halvvägs. Foto: Ann-Louise Larsson

2013 förvärvade Benders Byggsystem den gamla Volvo-fabriken i Uddevalla och det är här som den nya betongblandarstationen ska användas. 

– Idag köper vi in betongen, varje dag kommer 10-15 betongbilar till fabriken, men i takt med att produktionen ökar kommer vi behöva betydligt större mängder. När vi tar den egna blandarstationen i bruk kommer vi att ha kapacitet att ta ut upp till 100 kubikmeter i timmen. Det är långt innan vi kommer att behöva köra den på max, men vi bygger ju för framtiden, säger Håkan Lundberg. 

Att ha blandarstationen inomhus har den stora fördelen att man slipper ha en värmepanna ansluten för att det inte ska bildas tjälklumpar i betongen under den kalla årstiden. 

– Vi har ett system med luftkanaler som fördelar värmen inuti i blandarstationen, berättar Håkan Lundberg. 

Från betongstationen ska i framtiden små vagnar köras på en räls med betongen ut till varje gjutningsstation, men hela systemet kommer inte att vara utbyggt innan man installerat traverser i den ”nya” delen av fabriken som ännu inte är i bruk. 

Totalt förfogar Benders över 100 000 kvadratmeter golvyta och idag upptar blandarstationen och befintlig verksamhet ungefär 35 000 kvadratmeter. En stor del av lokalerna på fabriksområdet är uthyrda till andra företag och på bara några år har man fått hela det nedlagda industriområdet att åter blomstra. 

Håkan Lundberg är arbetsledare för ombyggnaden av Benders fabrik i Uddevalla. 

Blandarstationen är 42 meter hög och har byggts upp inne i högbyggnaden på fabriksområdet. Innan man kunde börja bygga upp blandarstationen krävdes en ordentlig markförstärkning. 

– Vi har pålat ner till berget med 600-millimeters fullarmerade stålrör som vi gjutit inuti. En vanlig stålpåle hade vikt sig för de laster som det är frågan om här, konstaterar Håkan Lundberg. Bara den stora betongsilon väger 80 ton och därtill kommer tre mindre silos och en massa kringutrustning. 

– Efter semestern började arbetet med blandarstationen, vi har haft två man från leverantören på plats som har skruvat upp allting, berättar Håkan Lundberg. Det mesta arbetet av den övriga ombyggnaden gör man i egen regi. 

– När vi kom hit var det i princip ett tomt skal. Nu har vi byggt upp den första delen av fabriken där vi idag kan gjuta åtta betongväggar om dagen, berättar Håkan Lundberg. Men innan hela fabriken är färdigställd återstår mycket ombyggnadsarbete. Nyligen investerade Benders i en ny bomlift, Genie Z60FE från Liftexperten.  

– Det är en hybridlift som passat oss utmärkt då vi både kunnat använda den inomhus och utomhus. På batteri har vi lätt kunna köra en hel dag inomhus utan att starta motorn och ska vi lite längre sträckor utomhus så är det bara att starta upp dieselmotorn, berättar Håkan Lundberg. 

Produktionen av byggprodukter i betong ska stötta Benders fabrik i Strängnäs, så att man klarar den kraftigt ökande efterfrågan. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 04 januari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste