Sandvik automatiserar transporter

Sandvik har introducerat nya intelligenta gruvtruckar för automatiserade transporter. Tack vare att man inte längre behöver sprängevakuera kan produktionen ökas med 30 procent.

 

Sandvik effektivierar produktion och - framförallt - ökar säkerheten med nya autonoma gruvtruckar. Foto: Sandvik

De nya truckarna Sandvik TH551i och Sandvik TH663i är enligt tillverkaren konstruerade för ”intelligent gruvproduktion”. Det betyder ökad produktion utan att de fasta kostnaderna ökar. Multimaskinstyrning och förbättrad arbetsdisciplin kan minska driftskostnaderna med så mycket som 50 procent. Bättre tillgänglighet och förbättrad prestanda gör att gruvan kan uppnå samma produktionsvolym med färre truckar.

– Genom att avlägsna operatören från trucken och köra hela körcykeln autonomt kan gruvan uppnå betydande driftkostnadsbesparingar och effektivitetsvinster som är otänkbara jämfört med traditionella underjordiska transportmetoder, säger Mark Ryan, Product Line Manager på Sandvik Mining and Rock Technology. Vi har påvisat dessa fördelar med automationsprojekt i gruvor från Kanada till Sydafrika.

Fyra till åtta extra produktionstimmar varje dag, som annars skulle användas till sprängningsevakuering, kan öka produktionen med så mycket som 30 procent jämfört med bemannade truckar. Förutom högre produktivitet är det framförallt ökad säkerhet som Sandvik vill trycka på.

 – Vi flyttar operatörer från underjorden till dagen och isolerar automationsområdet, samtidigt som vi minskar säkerhetsrisker på grund av trötthet, säger Jarkko Ruokojärvi, Product Line Manager Equipment Automation.

De nya intelligenta truckarna har en datainsamlingsfunktionalitet som möjliggör att all information kan visas när som helst. Varje last analyseras och kontinuerlig höghastighetsproduktion i autonom drift bäddar för ett högre utnyttjande och en ökad maskinlivslängd.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 12 januari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste