använd ej" /> Estniskt företag satsar på hjullösa plogar - Entreprenadaktuellt

Estniskt företag satsar på hjullösa plogar

Det estniska företaget Meiren Snow satsar stort och lanserar flera specialanpassade snöplogar för den nordiska marknaden. Konceptet – att ploga utan hjul, är något de än så länge är ensamma om på den svenska marknaden.

 
Enligt Meiren är kastförmågan på företagets nya plogar i skärklass. Enligt en rapport från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut lämpar sig en 4,6 meter Meirenplog väl att använda utan sidoplog på vägar som är upp till 7 meter breda. Foto: Meiren

Meiren Snow tillverkar snöplogar för lastbilar, traktorer och hjullastare och det är först nu, efter att ha testat det nya konceptet i 5-6 år som man startar försäljning av företagets produkter i Norden.
– Vi har haft hemmamarknaden som ett testfält och jobbat mycket nära med våra kunder, lyssnat på dem och byggt om igen. Vi har fått fram en konkurrenskraftig produkt och vi hoppas att även de svenska förarna blir nöjda, säger Toomas Uibo vd på företaget.

En av årets nyheter är företagets nya plogar i MSP03 serien. En serie plogar som genom sin unika konstruktion passar utmärkt för plogning av mindre som större vägar.
– Det vi har gjort är att man kan fördela vikten mellan stål och moddskär efter behov. Är det torr snö så skall mera vikt ligga på stålskäret. Är det slask och våt snö på vägen kan vi lätta stålskäret och även lyfta upp detta så att bara gummiskäret jobbar. Det finns ingen plog på marknaden som klarar detta. På så sätt har vi alltid en mycket nära kontakt med vägytan, och trycket mot marken blir jämnare än om man exempelvis använder stödhjul, förklarar Toomas Uibo.
– Och renare vintervägar betyder bättre trafiksäkerhet och förhoppningsvis fler räddade liv. Bättre plogningsförmåga betyder också mindre salt och mindre salt skonar både miljön och entreprenörernas plånböcker, säger Toomas. 
 
Själva konceptet att ploga utan hjul är någonting helt nytt i Sverige och i nuläget jobbar Meiren Snow mot alla entreprenörer som sysslar med vinterväghållning.
Toomas Uibo, vd på Meieren.
Foto: Merien

– Just nu har vi kontakt med flera större företag men vi tror även att mindre företag snart kommer se fördelar med våra produkter. Man får ett bra fungerande verktyg och på köpet så ligger det ekonomi i det.
Idag ser man på Meiren inga behov av återförsäljare i Norden utan all försäljning sker via företagets säljare.
– Vi vill behålla en intressant prisnivå för våra kunder men vi får se vad som kommer att hända i framtiden. Vill våra kunder ha en återförsäljare i Sverige så får dem det! Det lovar jag!
 

Micaela Nordberg
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

Artikeln publicerades torsdag den 23 september 2010

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste