Världens första biogasdrivna snöröjningsfordon fälttestas

Swedavia har tillsammans med Volvo och Schmidt påbörjat ett fältprov för att testa världens första biogasdrivna snöröjningsfordon.

Fordonet är utrustat med Volvomotorer som drivs med biogas i kombination med konventionell diesel som på sikt kan ersättas med biodiesel vilket möjliggör helt koldioxidneutral körning.
– Det här är det första fordonet av sitt slag i världen. Det gör precis allt som de nuvarande snöröjningsmaskinerna gör, plogar, blåser och sopar, men med den stora skillnaden att det kan drivas på biogas istället, vilket är ett första steg mot nollutsläpp även för dessa tyngre maskiner, säger Bertil Ekhaga, verksamhetschef för maskinparken på Stockholm-Arlanda Airport i ett pressmeddelande.

Snöröjningsmaskinen överlämnades idag till Arlanda och kommer inom kort transporteras till Kiruna flygplats där den ska fälttestas under extremt kalla och snöiga förhållanden. När tester och utvärderingar är klara kommer fordonet att få sin hemvist på Arlanda.
– Jag ser fram emot att få se fordonet röja snö på Arlanda. Det har varit en lång resa för att komma hit. Det är inte alltid lätt att ligga i framkant på miljöområdet, men varje gång vi lyckas är det lika kul, säger Bertil Ekhaga.

Testfordonets dragdel är en dumperframdel från Volvo Construction Equipment av typen A25E, utrustad med en nioliters dieselmotor konverterad till gasdrift. Längst bak sitter en likadan motor från Volvo Penta med uppgift att driva en borstvals samt en blåsenhet som med en hastighet på 130 m/s blåser bort rester av snö.

Entreprenadaktuellt
Tel: 019-760 94 20
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

Artikeln publicerades fredag den 10 december 2010

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste