Relining provas vid renovering av vattentorn

Relining är knappast en nyhet när det gäller ledningsrenovering. Men när kommer till reservoarer i vattentorn är metoden mer okänd. Vid renoveringen av vattentornet i Vadstena provas den så kallade ”hydroclick”-metoden.

Vattentornet i Vadstena genomgår en rejäl renovering både invändigt och utvändigt. Foto: Klara Sinnerstad

 

Hydroclick-metoden fungerar ungefär som en vanlig relining av ett ledningsnät. Reservoaren inne i tornet, som är i betong, kläs invändigt med ett plastskal som svetsas ihop på plats.
– Det är en österrikisk metod som är tämligen obeprövad i Sverige, vad jag vet finns det bara två vattentorn i landet som tidigare renoverats med den här metoden, säger Peter Lundin, regionchef på DAB.

Peter Lundin, DAB.

Medarbetare från företaget har varit på plats i Holland för att lära sig hantera materialet och svetstekniken. Materialet som används är plattor i polyetenplast, samma material som används i ledningsnätet. Alla skarvar svetsats ihop med extrudersvetsning, jämnas till och kontrolleras med ett så kallat spraktest så att det är hermetiskt tillslutet. En stor fördel med den metoden är att slutresultatet blir i stort sett underhållsfritt och livslängden beräknas till 80 år, istället för 15-20 år som andra metoder ger.
– Vi kom fram till att den här metoden var den bästa för oss. Det är lätt att rengöra och leva upp till de krav som ställs och dessutom i stort sett underhållsfritt, säger Sven Larsson, projektledare på Motala kommun.

Men det är inte bara reservoaren som får en ansiktslyftning just nu. Entreprenören DAB ska utföra en totalrenovering av hela vattentornet.
– Tornet började vara i dåligt skick och behövde därför renoveras både utvändigt och invändigt. Utvändigt har vi vattenblästrat hela tornet med 160-200 bars tryck och gör rent den armering som börjat sticka fram ur betongen, korrosionsskyddar den och lägger på ett nytt tätskick. Sedan kommer en annan entreprenör om ett par veckor och lägger på ett två centimeter tjockt lager sprutbetong runt hela tornet, så att all armering ligger väl skyddad, förklarar Peter Lundin.

Invändigt görs relining av cisternen, som även byggs upp så att den nu går ända upp till taket i tornet. Tidigare slutade den ett par meter nedför taket och var sedan ”öppen” så att det lätt kunde komma in smuts och bakterier. Det kommer också att sättas dit en inspektionslucka, något som helt saknats tidigare.
– Vi murar upp det som fattas på cisternen och så gör vi hela cisternen slät invändigt, tidigare fanns det en klack i botten som vi tagit bort. Vatten klassas som livsmedel och det ställer höga krav på renhet. Innan vi lämnar platsen måste alla ytor vara noggrant rengjorda så att inga bakterier kan komma in, berättar Peter Lundin.

Samtliga rör och ventiler i vattentornet byts också ut och några nya golvytor gjuts.
– Det är ett stort projekt, vi har till den sista november på oss men jag hoppas att vi kan vara klara några veckor tidigare, säger Peter Lundin.
Tornet på Kvarnbacken i Vadstena är stadens enda och uppfört 1954. Sedan dess har i stort sett ingenting gjorts åt det, därför är en så omfattande renovering nödvändig. Kostnadsberäkningen för renoveringen är åtta miljoner kronor.
– Ett sådant här projekt är förstås ganska väderkänsligt, men eftersom vi jobbar med både ut- och invändig renovering kan vi alltid jobba oavsett väder.
– Mest väderkänsligt är förstås själva sprutningen av betongen. Det får inte regna och det måste göras innan det blir kallare och frostnätterna kommer, tillägger han.

I dagsläget jobbar sju personer på plats. Trettio meter upp i luften, på toppen av tornet, jobbar Henrik Johansson med att bila skador på utsidan.
– Det går bra, men nu hoppas jag att vi snart får hit ett par teleoperatörer som flyttar på sina antenner, så att vi kan fortsätta att jobba på taket utan att Vadstena-borna blir utan telefoner, säger han.

Inne i tornet jobbar bland annat Daniel Widmark med en plasmaskärare, som skär av de gamla gjutjärnsrören, och som så småningom ska ersättas av nya i rostfritt stål.
– Innan vi kunde börja med det här arbetet hade vi en firma här som asbestsanerade. Kring svetsarna på de gamla rören hade man nämligen använt isolering som innehöll asbest, förklarar Peter Lundin vidare. Han har en bakgrund inom betongindustrin och har varit med vid två vattentornsrenoveringar tidigare.
– Det absolut viktigaste med ett sådant här projekt är att ha folk på plats som verkligen kan sin sak och vi har haft turen att hitta riktigt duktig personal som vill jobba med oss, tillägger Peter Lundin.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

Artikeln publicerades torsdag den 18 augusti 2011

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste