Robotar- ett klipp för Ängsö Golfklubb
Som två lugna och väluppfostrade husdjur glider gräsklipparroboten Big Mow och bollplockarroboten Ballpicker omkring på rangen på Ängsö Golfklubb. Klubbens satsning på automatisering har nu pågått i lite över ett år.
– Robotarna har överträffat alla mina förväntningar, säger Johan Widell på Ängsö GK, utanför Västerås.
– Robotarna har överträffat alla mina förväntningar, säger Johan Widell, headgreenkeeper på Ängsö Golfklubb. |
Ängsö Golfklubb är först i världen med ett helt automatiserat system för gräsklippning och bollinsamling. I det ingår förutom en gräsklipparrobot och en bollplockarrobot även ett system där de ihopsamlade bollarna tas emot, tvättas och hissas upp till det magasin där de sedan lagras i väntan på ivriga golfspelare. Och allt sker helt automatiskt.
– Vi behöver aldrig röra bollarna, säger Johan Widell, headgreenkeeper på Ängsö Golfklubb.
– Jag såg dem för första gången på Elmia Park och Golf, hösten 2009. Jag är inte särskilt teknikintresserad men jag såg potentialen och tänkte att ”funkar det här så är det riktigt bra”, säger han och ler.
Eftersom Ängsö GK var första golfklubben som prövade de båda robotarna fick man börja med att hyra dem i tre månader för att se hur det fungerade.
– Jag hade vissa farhågor, speciellt vad gäller klipparens kapacitet. Den är specificerad för att klara 2 hektar och rangen är nästan 3 hektar.
Men det gick bra och man bestämde sig för att köpa de båda robotarna. Nu har man haft dem i ett drygt år och Johan Widell ser bara fördelar.
– Trots att vi aldrig behöver stänga rangen för bollplockning så har vi ändå aldrig slut på bollar. Dessutom är det både miljövänligt och lönsamt, säger han.
Pay-off tiden för robotarna är beräknad till 4 år. Hur lång livslängd de har vet man inte ännu men Johan Widell tror att det är betydligt längre än så.
– Byter man bara slitdelarna; knivar och hjul och så småningom även batterier och drivmotorer, så tror jag att de håller väldigt länge.
De fem kugghjulsliknande hjulen under gräsklipparroboten används för att putta bollarna åt sidan så de inte kommer i kontakt med knivarna som klipper gräset. Foto: Ann-Louise Larsson |
Enligt tillverkaren, belgiska Belrobotics, ska robotarna rengöras med tryckluft med jämna mellanrum. Men Johan Widell har medvetet låtit bli att göra det för att se hur mycket underhåll som verkligen behövs. När han vänder upp gräsklipparroboten för att visa Entreprenadaktuellt hur det ser ut under är det första gången i år som han själv tittar där.
– Poängen med ett sådant här system är att det ska vara underhållsfritt, och hittills har det fungerat väldigt väl, säger han.
Installationen av robotarna utfördes av företaget Robocare som även har sålt maskinen. Den var väldigt enkel, enligt Johan Widell. Totalt tog det cirka 4 timmar att plöja ned kabeln med kabelplog runt den 2,8 hektar stora rangen. Sedan var det bara att köra. I början fastnade robotarna ibland i hål i marken men sedan dessa fyllts med sand händer det allt mer sällan. Numera sköter sig de båda robotarna i princip helt själva. När de behöver laddas går de till sina respektive laddstationer och när bollplockarens magasin är fullt åker den till utslagsplatsen där bollarna lämnas i ett hål i marken.
Robotarna styrs av slumpen, vilket enligt Johan Widell ger en bättre täckning än man får med en styralgoritm. Bollplockaren känner dessutom av hur tätt bollarna ligger och kör mera i områden där bollarna ligger tätare. De båda robotarna läser av sin omgivning med ultraljud och saktar ned när de kommer nära varandra eller något hinder. Normalfarten ute på rangen är 1 meter per sekund vilket motsvarar 3,6 kilometer i timmen.
Den helautomatiserade bollhanteringen styrs med hjälp av microbrytare och tidreläer. I bakgrunden syns hålet där bollplockaren tömmer sitt magasin. |
Trots att det fungerar så bra som det gör har Ängsö Golfklubb inga planer på att gå vidare med automatiseringen och skaffa fler robotar för att klippa ruffen eller greenerna.
Bollplockarroboten går 24 timmar om dygnet. Gräsklipparroboten går cirka 12 timmar om dygnet. Magasinet i bollplockaren rymmer 300-350 bollar. År 2010 fanns det totalt 12 stycken bollplockare i hela världen. Båda robotarna har inbyggd GPS och programvaran Track and trace som gör att de larmar och talar om var de är om de blir stulna. De skickar även felkoder via GSM om de exempelvis kört fast eller blivit strömlösa.