använd ej" /> Nytt stipendium för kvinnor i byggbranschen - Entreprenadaktuellt

Nytt stipendium för kvinnor i byggbranschen

För att lyfta fram kvinnliga hantverkarförebilder och inspirera fler kvinnor att våga satsa på yrken inom bygg- och anläggningsbranschen lanseras nu Isabellestipendiet, ett stipendium på 20 000 kronor som delas ut till en av Sveriges bästa kvinnliga hantverkare.

Allt för få kvinnor väljer att satsa på hantverksyrken och de kvinnor som finns i branschen är ofta ”osynliga”. Det ska förhoppningsvis Isabelle-stipendiet ändra på. Stipendiet vänder sig till kvinnor som brinner för sitt hantverk och är intresserade av att utvecklas inom sitt yrke. En målsättning med stipendiet är att ge kvinnor som är eller vill bli hantverkare en egen plattform för erfarenhetsutbyte och nätverkande i form av en Facebookgrupp. ExpanderaMera, bemanningsföretaget som är specialiserat på byggbranschen är en av aktörerna bakom stipendiet.

– För oss känns det självklart att stå bakom stipendiet, inte minst eftersom det syftar till att inspirera fler kvinnor att välja den mansdominerade byggbranschen. Vi vill visa att hantverkaryrket är ett bra yrkesval med många möjligheter, även för kvinnor. Ytterligare ett syfte är att främja jämställdhet i hantverkaryrken och att förändra samhället, så kvinnor blir en vanligare syn ute på landets byggarbetsplatser, säger Jessica Löfström, vd på ExpanderaMera.
Stipendiet, som har instiftats av programledaren och superfixaren Isabelle McAllister, består av en check på 20 000 kronor samt äran i att agera förebild för kvinnor som står i begrepp att välja yrkesbana. 

Jag får ofta höra att kvinnor väljer bort hantverksyrket eftersom det är alltför fysiskt tungt för dem. Men alla hantverksyrken är inte lika tunga och i dagsläget finns det bra hjälpmedel att ta till som förenklar vardagen. Förhoppningsvis kan fler kvinnor i branschen öka användandet av hjälpmedel och ergonomiska arbetsmetoder generellt sett.  Jag tror mycket på vikten av att lyfta fram bra förebilder som kan inspirera fler kvinnor att söka sig till traditionella hantverksyrken, säger Jessica Löfström, som märker av en hög efterfrågan på kvinnlig hantverkspersonal.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

Artikeln publicerades tisdag den 18 oktober 2011

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste