Virket ligger kvar - trots lagen

Fritidshusägarna på Haraholmsudden utanför Piteå är djupt upprörda över de nedblåsta träd som efter de senaste årens stormar fortfarande ligger kvar i området. Att träden inte tagits omhand är dessutom ett brott, påpekar Skogsstyrelsen.

De många stormar som drabbat området har ändrat Haraholmsuddens utseende. Mängder av träd har blåst omkull i skogen som ägs av kommunen.
– Det ser verkligen hemskt ut. Många av träden är flera år gamla och det är bara kommunen som har råd att lämna så här mycket timmer i skogen. Det handlar om flera billass och jag hörde att någon uppskattade värdet till över 50 000 kronor, berättar Ola Bergström, som äger ett fritidshus i området, för Piteå-tidningen.

"Resursslöseri"
Flera husägare är mycket upprörda.
– Varje år är det träd som faller och det blir bara värre och värre. Timret blir förstört om det får ligga och det handlar ju om massor med pengar.
Skogsstyrelsen påpekar att det kan röra sig om brott mot lagen.
– Träd som fälls under vintern ska vara omhändertagna före 15 juni, säger Jörgen Wahlberg, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, till tidningen.
– Jag ser det också som resursslöseri och jag tror att Piteå kommuns dilemma är att man saknar skogligt utbildad personal. Det är lite märkligt att inte vi på Skogsstyrelsen blivit kontaktade. Vi vet vad som bör göras och då hade det inte behövt bli så här, säger Wahlberg som ser allvarligt på situationen.

Entreprenadaktuellt
Tel: 019-760 94 20
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

Artikeln publicerades torsdag den 14 juni 2012

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste