använd ej" /> Allt fler maskiner efterlyses - Entreprenadaktuellt

Allt fler maskiner efterlyses

Antalet efterlysta entreprenadmaskiner och traktorer ökar. Under 2014 efterlystes totalt 340 entreprenadmaskiner och traktorer i Sverige. Detta är en ökning med 12 procent jämfört med 2013 då 304 maskiner och traktorer efterlystes. Det visar en rapport som Larmtjänst idag publicerar.

Fler entreprenadmaskiner och traktorer blir efterlysta, det visar statistik från Larmtjänst. Under 2014 efterlystes totalt 340 maskiner och traktorer i Sverige, en ökning med 12 procent jämfört med 2013.
– Det är en kombination av det höga värde på godset samtidigt som entreprenadmaskiner och traktorer generellt saknar bra lås och elektroniskt stöldskydd. Det gör dem förstås lätta att stjäla, säger utredare Göran Trangius på Larmtjänst.

Andelen maskiner
och traktorer som inte har återfunnits är hög. Under 2014 återfanns enbart 109 maskiner/traktorer, vilket är 32 procent. En förklaring till det låga antalet återfunnet gods är att mycket försvinner utomlands.
– Sedan är en stor del av stöldgodset även oregistrerat. Det innebär att det är svårare att spåra och därmed få reda på vart det tar vägen och vad som händer med det, säger Göran Trangius.

Mest utsatt för stölderna är storstadsregionerna. I Stockholms län gjordes 90 efterlysningar. I länen Västra Götaland och Skåne, som har bra geografiska lägen för att snabbt fraktas utomlands, gjordes 81 respektive 62 efterlysningar. Fördelat på maskintyp är det främst traktorer som stjäls. Under 2014 har man vid ett flertal tillfällen gjort inbrott och stulit flera traktorer vid samma tillfällen, något som tyder på organiserade ligor.
– Det krävs mycket logistik vid sådana stölder. Exempelvis måste man ha större lastbilar för att kunna transportera traktorerna, säger Göran Trangius.

Under året har det även efterlysts 43 bandburna grävmaskiner, ofta minigrävare. Dessa är enklare att transportera och därmed lättare att stjäla.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

Artikeln publicerades tisdag den 10 februari 2015

Kommenterarer till artikeln

BB skrev 2015-02-11 17:21:34:

Varje fordon som ämnar köra ombord på någon färja med adress till något öststatsland MÅSTE kollas. De här mellanstora skåpbilarna kommer till färjelägena efter stöldräder i landet. Samtliga innehåller stöldgods. Långtradare måste kollas för där finns de stora entreprenadmaskinerna som försvinner från arbetsplatserna.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste