Från början till slut tog det 23 år
Det tog 23 år från byggstarten tills tågen rullar genom Hallandsåsen. Med rätt metod och utrustning lyckades man till slut trotsa både grundvattentryck och sprickbildningar och har idag skapat två parallella 8,7 kilometer långa tunnlar med möjlighet att köra upp till 24 tåg per timme i 200 kilometers hastighet.
Installationsentreprenaderna påbörjades parallellt med att Skanska Vinci avslutade borrentreprenaden med att lägga ut ballast och underballast. Bilden visar tätningsarbeten som ska minska mängden grundvatten som läcker in under den permanenta fasen. Foto: Ann-Louise Larsson |
På genombrottsplatsen i den västra tunneln monterades tunnelborrmaskinen Åsa ned. Efter att borrhuvudet tagits bort jobbade man nu med main drive-motorn som är ett enormt lager som roterat och drivit borrkronan. Genom hålet i mitten skymtas fortsättningen på den totalt 250 meter långa TBM:en. Foto: Ann-Louise Larsson |
Efter Rhoca Gil-utsläppet satsade Banverket och Skanska stora resurser på sanering, tätningsinsatser och miljöarbete som pågick under flera års tid. De mest läckande delarna tätades med en betonglining som gjöts på plats och man lyckades sanera bort det mesta av den giftiga Rhoca Gilen. Tunnelbygget stod under denna tid stilla. En ny utredning om möjlig metod, miljöeffekter och kostnader för ett fortsatt tunnelbygge gjordes och 2001 gavs klartecken till att återuppta arbetet. Man hade nu konstaterat att tunnlarna skulle tätas med lining och att en sköldad borrmaskin skulle användas. Denna byggde samtidigt en betongring efter sig. Skanska-Vinci kontrakterades och en specialbyggd borrmaskin som fick namnet Åsa köptes in. Borrmaskinen var en 250 meter lång ”tunnelfabrik” som sysselsatt 20 personer dygnet runt, året om. Det visade sig att detta var precis vad projektet behövde, 2005 började man borra med Åsa och 2008 nådde hon fram till mellanpåslaget.
Då byttes borrhuvudet och 2010 kom det historiska genombrottet då Åsa nått hela vägen fram genom det östra tunnelröret. För att tunnelborrmaskinen skulle kunna arbeta krävdes en omfattande logistik. Bergmassor togs om hand, grundvatten renades, material transporterades in och ut ur tunneln och de flera kilometer långa transportbanden förlängdes med jämna mellanrum. Ungefär en miljon kubikmeter berg har transporterats ut ur Hallandsåsen.
Nästa genombrott gjordes i september 2013 då även det andra tunnelröret stod klar. Tack vare en omfattande erfarenhetsåtergivning lyckades man nära nog halvera byggtiden för det andra röret. 2014 började installationsarbetena och nyligen lades spåret i tunnlarna. Den 13 december släpps tågtrafiken på.