använd ej" /> Osäker framtid för bergsprängar­utbildning - Entreprenadaktuellt

Osäker framtid för bergsprängar­utbildning

För andra året i rad driver Bergutbildarna en unik yrkeshögskoleutbildning. Nyligen har man erhållit tillstånd att driva utbildningen i ytterligare två år men för att det ska fungera krävs sponsring från branschen.

Michael Hermansson från Bergutbildarna berättade om statusen på den YH-utbildning för bergarbetare som Bergutbildarna drivit under 2013/2014 och nu driver för andra gången under 2014/2015.

– Kostnaden för utbildningen översteg långt den summa som vi hade fått. Trots det bestämde vi oss för att köra utbildningen igen utan ekonomisk täckning, sa han.

Bergutbildarna gick 500 000 kronor back på den första utbildningen och räknar med att gå 600 000 kronor back på årets utbildning.

– Branschen sa ja till utbildningen i höstas och då trodde vi att de tänkte vara med och sponsra den men det var det få som ville. Bland annat hänvisar Atlas Copco och Sandvik till sina respektive globala policyers som säger att de inte ska sponsra något.

Tretton av de 17 elever som gick utbildningen 2013/2014 hade redan fått jobb när de gick ut.

Tillstånd för att driva utbildningen ges två år i taget av YH-myndigheten och nyligen har man fått godkännande att driva utbildningen i två år till. Man har även fått löfte om mer EU-pengar. 

Senare i vår kommer vi att träffa Sara Carlsson som är en av två tjejer som går utbildningen i år. Missa inte det.

Entreprenadaktuellt
Tel: 019-760 94 20
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

Artikeln publicerades tisdag den 10 mars 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste