Minskad efterfrågan av Volvo-maskiner

För Volvo-koncernen som helhet förbättrades både rörelsemarginal och kassaflöde under årets första kvartal. För Volvo CE har året dock börjat kämpigt med en efterfrågan som minskat med nästan fjärdedel.

”För Volvo CE fortsatte tyvärr den svaga efterfrågan. Framförallt påverkades försäljningen av att den viktiga kinesiska marknaden fortsatte nedåt och låg på halva nivån jämfört med samma period förra året. Sammantaget minskade antalet maskinleveranser med drygt 30 procent under kvartalet”, skriver Jan Gurander, tillförordnad vd och koncernchef för AB Volvo.

 

Det första kvartalet i år minskade leveranserna med 33 procent jämför med samma period i fjol, framförallt beroende på lägre efterfrågan i Kina som påverkat både Volvo och koncernägda SDLG. Orderingången minskade med 24 procent under första kvartalet, främst i Kina och Nordamerika. I Europa var orderingången fyra procent högre än föregående år, främst i Tyskland och Storbritannien. Inför den offentliggjorda utfasningen av grävlastare och väghyvlar har orderingången på dessa produktgrupper ökat.

Volvo CE arbetar med att anpassa sig till lägre volymer och genomför en rad åtgärder för att sänka sin kostnadsnivå. ”Våra ansträngningar kunde dock inte fullt ut motverka den betydande volymminskningen och rörelsemarginalen landade på 2,8 procent”, skriver Jan Gurander.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

Artikeln publicerades tisdag den 28 april 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste