använd ej" /> Världspremiär idag för unik hybrid - Entreprenadaktuellt

Världspremiär idag för unik hybrid

Idag avslöjade Huddig vad man jobbat med på ritbordet de senaste åren -  konceptmaskinen Tigon – en fullhybrid som kombinerar diesel- och eldrift på ett sätt som aldrig tidigare gjorts i en entreprenadmaskin.

Huddigs nya konceptmaskin är en fullhybrid som kombinerar el och dieseldrift på ett unikt sätt. Foto: Ann-Louise Larsson

 



Huddig började
jobba med att ta fram en miljömaskin för 3-4 år sedan. Efter ett tag insåg man att den bästa lösningen visade sig vara att implementera flera lösningar i samma koncept. Det resulterade så småningom i vad man valt att kalla Tigon Technology.
– Det unika med Tigon Technology är inte de enskilda komponenterna i sig utan sättet vi kombinerar dem på och styr dem via vårt styrsystem, berättar Daniel Åkerström, utvecklingsansvarig för Tigon Technology på Huddig

Tigon Technology ger maskinen högre verkningsgrad och bättre prestanda. Detta resulterar i lägre bränsleförbrukning, mer effekt, högre dragkraft, tystare gång och ett mer miljövänligt arbetssätt.
För optimal användning ska en kombination av batteri och dieseldrift användas. Då kan man få ut upp till 30 procent högre effekt på motorn utan att förbruka mer - istället snarare mindre - bränsle.

Maskinen kan också köras enbart på batteri, vid "medelmåttig" eller lätt grävning kan man jobba med maskinen ungefär två timmar på en laddning.

– Det känns fantastiskt roligt att äntligen få visa upp vad vi arbetat med på Huddig under de senaste åren. Vårt team har lyckats med något ingen gjort tidigare och vi är övertygade om att Tigon Technology kommer att väcka stor uppmärksamhet och tas emot med stort intresse i såväl entreprenadbranschen som i andra branscher, säger Lars Lindahl, vd på Huddig AB.

Huddigs konceptmaskin
kommer nu att utvärderas ur både ett teknik-och marknadshänseende. Målsättningen är att inom ett par år ha underlag för att ta fram en förserie för ytterligare fälttester hos kunder. Konceptmaskinen visas för första gången för allmänheten på MaskinExpo.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

Artikeln publicerades onsdag den 29 april 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste