använd ej" /> OilQuick bygger utmed egen verkstad - Entreprenadaktuellt

OilQuick bygger utmed egen verkstad

 OilQuick investerar 30 miljoner kronor i en egen verkstad nära huvudkontoret i Hudiksvall. Tanken är att ta hem tidigare outsourcad tillverkning för att korta leveranstiderna.
– Jag hoppas att vi ska vara igång så smått efter sommaren, säger Henrik Sonerud, vd på OilQuick.

Henrik Sonerud visar runt i lokalerna som ska bli OilQuicks nya produktionsanläggning.
Ungefär 300 meter från huvudkontoret i Hudiksvall har företaget ganska nyligen förvärvat en fastighet som tidigare rymt en verkstad. Här bygger man just nu om och anpassar lokalerna för att inrymma en produktionsanläggning för framställning av OilQuicks fullautomatiska snabbfästen.

– En viktig anledning till att vi väljer att ta hem produktionen är att vi har möjligheter att styra över led-tiderna på ett helt annat sätt än idag. Målsättningen är att vi ska kunna hålla leveranstider på 3-4 veckor och eftersom varje produkt byggs speciellt efter kundens önskemål är det viktigt att vi själva styr över kontrollen i fabriken, fortsätter Henrik Sonerud.

Nyligen köpte OilQuick en verkstadsfastighet nära huvudkontoret i Hudiksvall. Outsourcad produktion ska tas hem, vilket ska korta ledtiderna och ge kunderna snabbare leverans. Totalt investerar företaget 30 miljoner i den nya produktionsanläggningen.
Den första skärmaskinen har kommit på plats och håller på att installeras, svetsrobotar likaså. I början av sommaren kommer två bearbetningsmaskiner för gjutgods att installeras.

– Vi har även förberett för att ytterligare en bearbetningsmaskin så småningom, fortsätter Henrik Sonerud.

Totalt kommer åttapersoner att arbeta i produktionen, flera av dem har redan anställts och börjat utbildning på ”sina” maskiner. Ytterligare några ska anställas inom kort.

– Tur i oturen får man väl säga att Hiab, som vi köpte lokalerna av, lade ner sin verksamhet. Vi har fått flera anställda därifrån till oss.

Efter semestern ska produktionen förhoppningsvis börja rulla igång och kring årsskiftet räknar Henrik Sonerud med att man ska vara uppe i full produktionstakt. Det finns också möjlighet att bygga ut lokalerna åt fler håll i framtiden och det kan säkert komma att bli aktuellt. Tillväxt står på agendan, till 2019 är målet att närmast ha fördubblat omsättningen till 300 miljoner.

– Året har börjat väldigt bra för oss, i mars och april gjorde vi våra bästa månader någonsin. Framtiden ser väldigt ljus ut, säger han. Tillväxttakten har de senaste tio åren legat omkring 25 procent i snitt. De största försäljningsökningarna sker utomlands. 

– 84 procent av våra produkter går på export och de största marknaderna för oss finns just nu i de tysktalande länderna framförallt men även  England, Danmark, Japand, Holland och Frankrike har haft bra tillväxt på slutet. Vi ser även i en kraftig ökning i Norge.

Så här kommer det att se ut i OilQuicks produktionsanläggning. Den första skärmaskinen har nyligen kommit på plats, svetsrobotar och bearbetningsmaskiner är på väg. Vid årsskiftet ska produktionen nå full kapacitet.
Av de omkring 30 000 nya grävmaskiner över 6 ton som säljs i Europa varje år utrustas ungefär en tiondel med snabbfäste och/eller tiltrotator.

– Av dessa står vi för ungefär 2 000, men vi ser en växande marknad både i och utanför Europa, berättar Henrik Sonerud.

Det som kommer att tillverkas i Hudiksvall är fästen samt redskaps­adaptrar. OilQuick säljer även ”egenbrandade” tiltrotatorer.

– I grunden är våra tiltrotatorer tillverkade av Rototilt, som vi sedan utrustat med OilQuicks teknik både över och under tiltrotatorn, förklarar Henrik Sonerud.

På 10 sekunder kan tiltrotatorn hängas av. OilQuick-teknik betyder i korthet också att maskinföraren ska kunna sitta kvar i hytten och koppla på även hydrauliska redskap automatiskt, sekund­snabbt – och inte minst tryggt och säkert.

Det innebär ett rationellare arbetssätt, mer miljövänligt arbetssätt och ökad säkerhet. 

OilQuick har ett par stora nyheter som kommer eller som nyligen kommit ut på marknaden. Den första nyheten är säkerhetssystemet OilQuick Lock Support, som gör redskapsbytena säkra och förhindrar att någon skadas av en tappad eller pendlande skopa och som kom ut på marknaden i slutet av förra året.

– Det här är den produkt som vi kommer att pusha mest för på årets mässor, säger Henrik Sonerud.

Alla OilQuick-snabbfästen kan utrustas med Lock Support, som är ett elektroniskt styr- och övervakningssystem med aktiv låsavkänning för säker redskapsanvändning.  I korthet fungerar systemet såhär: En kontrollpanel installeras i hytten. Sensorer sitter på fästet samt H-cylindern och känner av när fästet befinner sig i korrekt läge. Detta indikeras även av två stycken lampor. När lamporna lyser låser man fästet genom en enkel knapptryckning. På det viset sker bytesprocessen i säkra, kontrollerade moment.

– Enkelt, men genialt, säger Henrik och skrattar.

Den andra nyheten hänger lite ihop med Lock Support. Det kallas för Oil Quick Control System och är världens första totalsystem för säker redskapsanvändning. Det har två syften dels att guida föraren i körningen och dels se till att redskapen används på ett säkert sätt. Kommunikationen sker visuellt genom en monitor i hytten, där föraren bland annat guidas i vilken funktion som ligger i vilken spak och dels att redskapsbytena sker på ett säkert sätt. Detta genom sensorövervakning i maskinens redskapsfäste, samtidigt som proceduren redovisas på displayen. Försäljningssstart sker efter sommaren.

OilQuick

OilQuicks affärsidé är att förse marknaden med system för automatisk redskapsväxling för olika redskapsbärare som ger ökad kundnytta.

Det unika med OilQuick är att såväl redskapet som hydraulslangarna/elkopplingen kopplas och låses med samma cylinderrörelse.

OilQuick är ett familjeföretag i tredje generationen som grundades 1952 av John Sonerud. Verkställande direktör är idag barnbarnet Henrik Sonerud.

Huvudkontoret ligger i Hudiksvall och ett dotterbolag finns i Tyskland som sköter försäljningen i de tysktalande länderna. Återförsäljare finns i ett 20-tal länder runt om i världen.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

Artikeln publicerades onsdag den 27 maj 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste