Samer protesterar mot gruvföretag

På tisdag, den 13 december, ska en rad gruvföretag träffa finansiärer i London. Då kommer även representanter för samerna i norra Sverige att finnas utanför för att protestera mot gruvföretagens framfart.
– Om de planerade etableringarna utanför Kiruna genomförs skärs två samebyar av, säger juristen Mattias Åhrén

Redan idag påverkas rennäringen av gruvföretagen verksamheter genom att antalet passager mellan sommar- och vinterbetena har begränsats.
– Men om det blir brytning i de områden där det sker provborrningar i dag så kommer de inte att kunna ta sig mellan sommar- och vinterbetet. Samebyarna delas i två delar, säger Mattias Åhrén, ledare för samerådets människorättsavdelning till Norrländska Socialdemokraten. 
Mats Berg, talesman för Laevas och Girjas samebyar, är en av dem som kommer att åka till London. 
– Jag hoppas att vi kan få prata med både investerarna och representanterna för gruvföretagen, säger han.
Mats Berg tycker att Sverige borde ta ett större ansvar för naturen och inte tillåta att det sker så mycket exploatering i gruvnäringen.

Klara Sinnerstad
Klara Sinnerstad
Tel: 019-16 64 65
E-post: klara@entreprenadaktuellt.se

Artikeln publicerades torsdag den 08 december 2011

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Kommenterarer till artikeln

Eva skrev 2011-12-08 19:27:32:

Hade jag vetat om det, då hade jag varit med i London, som representant för Moder Jord. För många av hennes livsviktiga element har redan utvunnits eller bortspolats. Vår planet är en levande varelse och vi måste sluta med att "konsumera" henne om hon ska överleva. Alla som känner hennes gnista under fötterna vet att en gruva betyder ett stycke lokal död.

Senaste