Svårare att rekrytera utländsk arbetskraft

Från mitten av januari skärper Migrationsverket reglerna för arbetskraftinvandring.
"I praktiken blir det omöjligt för de flesta mindre företag att alls rekrytera personal utanför EU", skriver arbetsmarknadsexperterna Anders Fogelberg, Företagarna, och Karin Ekenger, Svenskt Näringsliv, på Svd Brännpunkt.

Skribenterna menar att reglerna, som är till för att förhindra missbruk, är för stelbenta och även drabbar seriösa företag hårt. Enligt dem kräver Migrationsverket att företagen kan garantera lön för hela anställningstiden vid ansökan om arbetskraftsinvandring för personer från länder utanför EU. Något som i många fall kan handla om två årslöner. På Migrationsverkets hemsida nämns att företagen ska garantera tre månadslöner och uppvisa ekonomisk dokumentation för verksamheten, men Anders Fogelberg och Karin Ekenger tror att att handläggare kommer att välja att tillämpa den mer restriktiva skrivelsen i huvudtexten om att garantera lön för hela anställningstiden.

"Detta är ett orimligt krav för ett litet företag - det kan bli fråga om miljonbelopp som ska garanteras i förväg. Migrationsverket tar ringa hänsyn till att näringsverksamhet är ett risktagande. Ett företag kan inte ens garantera att de finns kvar om två år", skriver de.

De nya reglerna infördes från och med 16 januari 2012. Reglerna berör, städ, hotell- och restaurang, bygg, handel, jord- och skogsbruk, bilverkstäder, service och bemanning samt alla nystartade verksamheter.

Läs mer om de skärpta reglerna på Migrationsverkets hemsida.
Läs artikeln på Svd Brännpunkt: Migrationsverket går för långt

Entreprenadaktuellt
Tel: 019-760 94 20
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

Artikeln publicerades onsdag den 25 januari 2012

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste