MASKINTEST: ”Det går lätt att känna in maskinen”
Den här gången har Mattias Wallin och Sebastian Alm fått ge sig i kast med teleskoplastaren Magni RTH 5.30S. Eftersom de har mest erfarenhet av att köra grävmaskin, hjullastare och bandschaktare blir detta en något annorlunda utmaning för dem.
Magni är utvecklad av en konstruktör som jobbat många år på Manitou och det finns därför stora likheter mellan maskinerna. Magni är ett nytt märke på marknaden och man har valt att använda mycket modern teknik, vilket gör att maskinerna upplevs som high-tech. Med vajerspel monterat blir den som en mobilkran. Det finns ett 20-tal maskiner av den här typen i Sverige.
För Per Möller, som kör maskinen till vardags och som hittills har hunnit köra cirka 400 timmar, är det här hans första Magni. Tidigare har han kört både Merlo och Manitou och han tycker att upplevelsen med Magni är väldigt positiv. Per Möller använder maskinen för att lyfta saker på byggen då den är för stor för att gå på servicejobb. Han har också använt den vid renovering av lägenheter för att lyfta materialet på plats.
Testarnas första intryck av Magni 5.30S är att den är robust och high-tech.
– Den var avancerad men ändå enkel. Allt kändes rejält och påkostat och lyxigt, säger Sebastian.
Arbetsmiljö
Utrymmet i hytten är stort och fint och känns påkostat. Förarstolen är enkel men man sitter bra och hela konsolen går att skjuta fram och tillbaka så att alla kan sitta bekvämt oavsett längd.
– Hytten är inte svår att trivas i och arbetsställningen är mycket bra, man kunde sträcka ut benen ordentligt, säger Sebastian.
På spakarna sitter ett död mans grepp, två knappar som måste hållas intryckta hela tiden. För den ovana kan det lätt göra att man spänner sig i onödan.
– Man håller hårt tills man har vant sig men sedan tror jag inte att det är något problem, säger Sebastian.
Displayen är avancerad men lättmanövrerad och förutom en ratt med några snabbknappar sköter man allt från den.
Eftersom man sitter så högt upp finns det potential att se bra och det stämmer enligt Mattias.
– Sikten var jättebra, det fanns två backspeglar och jag backade utan problem med hjälp av dem, säger han.
– Det fanns en backkamera också ifall man behöver, tillägger Sebastian.
Något som imponerade och som förstärkte det lyxiga intrycket var den låga ljudvolymen i hytten.
– Det var extremt tyst, bland de tystaste hytter som jag har provat. Den är tystare än en hjullastare och man behöver inga hörselskydd när man kör, säger Sebastian.
På- och avstigning går lätt.
– Det finns stegar på båda sidorna och om man stannar snett så kan man kliva ut på underredet, säger Mattias.
Körupplevelse
Att köra Magni 5.30S är en bra upplevelse, främst på grund av att känslan i hydrauliken är så pass bra.
– Det är en otrolig hydraulik jämfört med en grävmaskin. Den var lättkörd direkt när man satte sig i den, säger Mattias som ändå tyckte att tilten var lite stirrig i hydrauliken.
– Känsligheten i spakarna är bra och det går lätt att känna in maskinen på en gång, säger Sebastian och konstaterar att även om det är automatik på det mesta så kan man slå av den och göra momenten manuellt.
– Du gjorde alla inställningar på skärmen som på en modern bil. Något som är bra är att man kan ställa hastigheten i varje hydraulfunktion i displayen oberoende av varandra. När jag körde satte jag ned hastigheten på alla funktioner, säger Sebastian.
Trots sin storlek upplevs Magni 5.30S som smidig.
– Man har en bra uppfattning om var maskinen är och då blir det lättkört, säger Mattias.
Stabiliteten blir bra eftersom Magni 5.30S, precis som många andra teleskoplastare, har en funktion som talar om när det blir instabilt. Växlar finns hög och låg och maxhastigheten vid transport är 40 kilometer i timmen. Något som drar ned intrycket en aning är att ljudnivån på utsidan är ganska hög.
En praktisk detalj är en kamera som sitter vid redskapsfästet och som filmar nedåt när man kör med vajerspelet.
Service och underhåll
Allt som man behöver komma åt för att göra underhåll går att komma åt från marken. Service och reparationer sköts av generalagenten Vänermaskins servicepartners runt om i Sverige. Garantiärenden går via Vänermaskin och åtgärdas av deras servicepartners.
Plus
Förarmiljön
Ljudnivån i hytten
Kvalitetskänsla
Minus:
Tilten var stirrig i hydrauliken
Ljudnivån utvändigt var ganska hög.
Totalvikt olastad: 21 830 kg | |
Maximal lyftkapacitet: 4 999 kg | |
Maximal lyfthöjd: 29,90 m | |
Transmission: Hydrostatisk |
|
Maximal transporthastighet: 40 km/h | |
Växlar: Två hastigheter framåt– bakåt | |
Backtagningsförmåga: 40 % | |
Svängradie (spetsen på gafflarna) 6 570 mm |