Delete ska riva på kärnkraftverk

Delete ska riva och demontera utrustning på kärnkraftverken i Oskarshamn och Barsebäck, Arbetet startar i januari och kommer pågå totalt under ett år.

– Uppdraget passar oss bra då vi lägger stort fokus på säkerhet och att ta ansvar i varje projekt. säger Kim Dahl, vd på Delete Heavy Demolition AB. Arkivfoto

– Projektet omfattar demontering/rivning av generatorer, stödsystem till generatorer, motorer och motordon. Det ingår i första etappen av demontage/rivning av turbinhallarna, säger Johan Brobäck som kommer att vara den som projektleder på plats för Deletes räkning.

Arbetet kommer att utföras både på Oskarshamn 1 och 2 samt på Barsebäck 1 och 2. Projektet omfattar två avtal, ett för varje kärnkraftverk. Beställare är Uniper. Entreprenadtiden är cirka 1 år då arbetet beräknas till ett halvår per anläggning. Arbetet kommer att starta under januari.

– Det här är ett perfekt Delete-projekt som faller väl in i vår övergripande projektportfölj. Vi har den profil som krävs samt utrustning och expertis för att kunna hantera ett uppdrag av den här digniteten, säger Johan.

Av Sveriges 12 kommersiella reaktorer är det de här fyra som för närvarande är under nedmontering och rivning. Målet är att genomföra en ansvarsfull, säker och kostnadseffektiv rivning. Kärnkraftsföretagen står enligt svensk lag för alla kostnader.

– Uppdraget passar oss bra då vi lägger stort fokus på säkerhet och att ta ansvar i varje projekt. Något som Uniper också trycker hårt på och står för, avslutar Kim Dahl VD på Delete Heavy Demolition AB.

Delete har tidigare varit med och demonterat forskningsreaktorn på Studsvik.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 januari 2020

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste