Ökning av maskin- och traktorstölder

Fler maskiner och traktorer efterlyses och mer än hälften kommer inte tillbaka. Fjolåret toppade statistiken gällande stölder både på entreprenad- och lantbrukssidan.

Flest traktorer efterlystes under juli månad 2019, främst från Västra Götaland och Uppsala. Augusti var månaden då flest entreprenadmaskiner och redskap försvann och där kom efterlysningarna främst från Stockholms län, Skåne, Västra Götaland och Uppsala.  Mest eftertraktat är hjullastare, grävmaskiner och kompaktlastare enligt Larmtjänst. Foto: Mostphotos


Under 2019 ökade antalet efterlysta maskiner och traktorer, det visar den senaste årsstatistiken från Larmtjänst. 81 traktorer har under föregående år efterlysts, en ökning på 42 procent jämfört med 2018. Antalet entreprenadmaskiner och redskap som efterlystes var 195 stycken jämfört med 179 maskiner och redskap som efterlystes 2018.

Diagrammet visar antalet efterlysta maskiner och traktorer. Grafik/Källa: Larmtjänst

 

Antalet efterlysta maskiner och traktorer fördelade per månad. Grafik/Källa: Larmtjänst

– En anledning till ökningen i år kan vara att det just nu finns en större efterfrågan på maskiner och traktorer, säger utredaren Peter Sundman på Larmtjänst, i ett pressmeddelande. 


Att det är så hög procentuell andel av stöldgodset som inte kommer tillbaka är bekymmersamt, skriver Larmtjänst. Då endast 40 stycken entreprenadmaskiner och redskap har återfunnits innebär det att 78 procent fortfarande är borta. Under året återfanns 36 av de efterlysta traktorerna, medan 56 procent inte återfunnits. Enligt Peter tyder den höga andelen gods som inte hittats på att mycket försvinner utomlands. 

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 28 januari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste