Bättre styrning och ergonomi hos Hitachis nya Zaxis 7-serie

Bättre hyttkomfort och nytt styrsystem är några av nyheterna på Hitachis nya generation grävare, som premiärvisades i januari.

 

Hitachi premiärvisade modellen 300 LCN ur sin nya Zaxis-serie. FOTO: PIERRE KJELLIN


Med start i vår lanseras Hitachis Zaxis 7-serie med grävare i Sverige.Kvartal ett 2021 lanseras det mindre programmet – 20-tonnare och nedåt.

Den första maskinen i Zaxis 7-serien som visas i Sverige är 300 LCN, som Entreprenadaktuellt tog en titt på när den besökte Hindersmässan i Örebro. Många av förbättringarna och nyheterna på maskinen återfinns i hytten. Dämpningen av hytten har förbättrats genom nya luftkuddar.

Något som kanske inte syns utifrån men märks från insidan är att hytten har blivit lite högre, vilket ger bättre runtomsikt. Flera nya mugghållare och förvaringsfack för exempelvis böcker och matlådan har tillkommit i hytten. Här återfinns givetvis också uttag för USB-laddare och för både 12 och 24 Volt och flera krokar att hänga hjälmen och jackan på.

En uppseendeväckande nyhet är den nya åttatums skärmen, där man också kan se en helikoptervy på 270 grader av omgivningen. Maskinen har tre kameror.

Hytten bjuder på många nyheter, bland annat högre i tak och fler förvaringsfack.

Bättre upphängning

Även mot nederbörden har man förstärkt skyddet, i form av en vindrutetorkare som torkar även nedtill på vindrutan. En annan siktförbättrare är att belysningen är genomgående LED runt om.

Även utanför hytten har Hitachi jobbat med att förbättra skyddet. Ovanpå batterierna har skyddet förbättrats och skyddsnäten runt motorn och andra delar i motorrummet har fått en bättre utformning. Luckorna till motorrummet har fått en bättre upphängning och ska vara lättare att häkta fast i öppet läge.

Hydraulsystemet på 300 LCN betjänas av tre pumpar och här har Hitachi förbättrat maskinens möjligheter att prioritetsstyra pumparna.

Ny åttatums skärm är en välkommen nyhet i Hitachi 300 LCN.

En i taget

Beroende på vad arbetsredskapet gör för rörelser kan pumparna styras om för att jobba mera effektivt. En pump i taget kan kopplas bort.

Framme vid redskapsfästet återfinns några nyheter. Kranen har fått flera nya smörjpunkter, varav en smörjpunkt placerats mitt på axeln istället för som tidigare, där smörjpunkten gick in från ena hållet.

Även undervagnen har fått sig en genomgång av Hitachis konstruktörer, så att det ska gå lättare att göra rent från smuts.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades lördag den 22 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste