Historiskt avtal om elektrifierade lastbilar

Renault Trucks har ingått ett stort avtal med Carlsberg om att leverera 20 elektrifierade lastbilar under 2020. Det skriver Renault Trucks i ett pressmeddelande. 

 

De helt elektrifierade 26-tons D Wide Z.E-lastbilarna kommer att köras av Carlsbergs schweiziska dotterbolag Feldschlösschenbryggeriet redan i år.
Foto: Renault Trucks


Avtalet mellan Renault Trucks och Carlsberg innebär ett stort steg framåt i transformeringen av urbana transporter. De 20 helt elektrifierade 26-tons lastbilarna av modellen D Wide Z.E-lastbilar som Carlsberg beställt kommer att användas i det schweiziska dotterbolaget Feldschlös­schen­bryggeriet.

Steg i rätt riktning

Enligt Renault Trucks behövs en snabb utveckling mot elektrisk mobilitet för att förbättra livskvaliteten i städerna och samtidigt minska de globala koldioxidutsläppen. Avtalet med Carlsberg anses därför vara ett bestämt steg i den riktningen.

– Detta är den första ordern på denna nivå i Europa. Det bevisar för våra kunder att transportsektorn är under stor förändring och speglar en industriell och kommersiell verklighet. Våra Renault Trucks ellastbilar rullar nu ut från fabriken och kommer användas på Europas vägar om några veckor, säger Bruno Blin, vd på Renault Trucks.

Del i större åtagande

De nya ellastbilarna kommer dagligen att köra leveransrundor på mellan 100 och 200 kilometer och leverera varor till Feldschlösschens schweiziska kunder från de 15 olika logisktiksanläggningarna runtom i Schweiz. 

Enligt Renault Trucks har Feldschlösschens ett åtagande för noll-utsläppslogistik och har bland annat sett till att deras produktionsanläggningar får leveranser via tåg.

 

Renault Trucks D Wide Z.E

Bruttofordonsvikt: 26 ton. 

Vikt: 27 ton.

Tillgänglig hjulbas: 3 900 mm.

Två elektriska motorer med ett totalvärde på 370 kW (260 kW kontinuerlig kraft).

Maximalt vridmoment för elmotorer: 850 Nm.

Maximalt vridmoment för bakaxel: 28 kNm.

Tvåväxlad växellåda.

Energilagring: Lithiumjonbatterier, 200 kWh.

Verklig räckvidd: upp till 200 km.

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 26 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste