Regeringen utlovar krispaket till företagen

I spåren av corona tillsätter regeringen ett omfattande stödpaket på över 300 miljarder kronor för att rädda svenska företag. Det meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff.

– Sverige har en tung och påfrestande tid framför sig. Hela samhället kommer att påverkas. Eftersom detta påverkar hela vårt land ska vi också ta oss igenom detta tillsammans, säger Magdalena Andersson. Foto: Regeringen

– Det här är en helt unik situation för svensk ekonomi, sa Magdalena Andersson vid måndagens (16 mars) pressträff, när hon meddelade att regeringen kommer att stötta svenska företag som har det svårt ekonomiskt som en följd av coronavirusets framfart.

Regeringens åtgärder

Några av de åtgärder som regeringen lovar att ta på sig omfattar att:

  • Staten tar över sjuklöneansvaret. Under en vanlig månad beräknar man att denna kostnad skulle ligga på ungefär två miljarder kronor i månaden, men under rådande omständigheter, förväntas kostnaden bli högre än normalt.
  • Står för halva lönekostnaden vid korttidspermittering och att man kommer ge företagen anstånd med att betala in skatt. Detta innebär att staten kommer att stå för halva lönekostnaden, samtidigt som den anställda får behålla 90 procent av lönen.
  • Ger företagen anstånd med att betala in skatt. Här ligger de största summorna, som handlar om allt ifrån moms och arbetsgivaravgifter och anställdas preliminärskatt. Något som staten menar ändå ska betalas in längre fram.

Följer utvecklingen

Om de åtgärder som satts in nyttjas av företagen fullt ut, räknar Magdalena Andersson med att krispaketet kommer att omfatta 300 miljarder kronor, beroende på hur situationen utvecklas.

– Vi ser detta som ett viktigt sätt att få företagen att behålla likviditeten och få möjlighet att betala ut löner, sa Mats Persson (L) ekonomisk-politisk talesperson under pressträffen.

Men det är oklart om krispaketet kommer vara tillräckligt, sade Emil Källström (C), ekonomiskt-politiskt talesperson under pressträffen. 

– Kostnaden för det här förslaget beror helt på utnyttjandet. Vi har också möjlighet att skala upp det beroende på hur det här utvecklas, sade han.

Magdalena Andersson konstaterade även under pressträffen att coronaviruset kommer medföra negativa effekter på både jobb och ekonomi. Enligt Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är krispaketet ett steg i rätt riktning. Men han räknar med att det kommer behövas mer pengar än så.

– Vi ser ett fritt fall för persontransporter och i besöksnäringen, även en del andra sektorer har drabbats väldigt kraftigt. För de som står med noll intäkter är de här lättnaderna välkomna men inte tillräckliga, sa han enligt tidningen Dagens Nyheter.

Tidigare beslut

Redan förra veckan presenterade regeringen flera lösningar för att underlätta för anställda under corona-utbrottet. De meddelade bland annat att karensdagen tillfälligt slopas genom att staten betalar ut sjukpenning för första dagen med sjukfrånvaro.

– För att minska risken för smittspridning är det viktigt att den som är sjuk inte går till jobbet. I det läge som vi befinner oss i nu är det rimligt att staten tar ett ekonomiskt ansvar för den första dagen av sjukdom för att hjälpa den enskilde, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Åtgärden innebär att den som blir sjuk i efterhand får söka ersättning för den första dagen från staten. Ansökan görs retroaktivt till Försäkringskassan. Arbetsgivare har karensdag som vanligt, men även egenföretagare kommer att kompenseras för en karensdag.

Regeringen föreslog även att man kanske skulle upphäva kravet på läkarintyg från och med den åttonde kalenderdagen i sjuklöneperioden och att den som blir sjuk ska kunna vara hemma i upp till 14 dagar utan läkarintyg. Inom kort kommer regeringen presentera ett lagförslag gällande kravet på läkarintyg som riksdagen kan ta ställning till.

– Regeringen har beredskap för att vidta nödvändiga åtgärder för att minska belastningen på hälso- och sjukvården och hejda smittspridning i samhället. Att temporärt upphäva kravet på läkarintyg under sjuklöneperioden är en åtgärd som enligt regeringens bedömning gör just detta, sade Ardalan Shekarabi.

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 16 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste