Ändrade kör- och vilotider med anledning av corona

Under 30 dagar framöver kommer Transportstyrelsen tillåta undantag från förordningen om kör- och vilotider med anledning av den pågående corona-spridningen i landet.

Transportstyrelsen gör undantag från kör-och vilotider under 30 dagar framöver. Foto: Mostphotos

I dag (den 16 mars) beslutade Transportstyrelsen att man under 30 dagar kommer att medge undantag när det gäller kör-och vilotider för transport med lastbilar.

– Den pågående covid-19 pandemin utgör en extraordinär omständighet och för att underlätta för transportföretagen har vi beslutat att tillfälligt medge undantag från regelverket under en period av 30 dagar, säger avdelningsdirektör Petra Wermström, Väg och järnväg.

Detta gäller:

Dygnsvila: Inom en 24-timmarsperiod ska dygnsvilan vara minst nio sammanhängande timmar.

Veckovila:  I varje kalendervecka ska det finnas en sammanhängande vila om minst 24 timmar och den ska betraktas som en godkänd veckovila utan krav på kompensation.

Körtid: Dagens körtid, körtid per vecka och tvåveckorsgränsen för körtid får utsträckas i den omfattningen att krav på vila i denna dispens och krav på rast enligt förordningen uppfylls.

Rast: Inga undantag från kraven på rast medges.

Beslutet innebär vissa lättnader i regelverket och en kopia av beslutet ska medföras i fordonet och kunna visas upp vid en kontroll, enligt Transportstyrelsen.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 16 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste