Samarbeta för bättre krishantering

Det är nu uppenbart för de flesta att Coronaviruset SARS-CoV-2, som snabbt sprider sig över världen, är värt att ta på allvar. Utvecklingen är snabb och händelseförloppet svårförutsägbart. När detta skrivs har Folkhälsomyndigheten precis gjort helt om och meddelat att de inte har kontroll på smittspridningen i Sverige.

Entreprenadbranschen är på kort sikt långt ifrån värst drabbad. Rese- och eventbolag har det redan kämpigt. Den tid vi har innan eventuella problem kommer till entreprenadbranschen är det viktigt att utnyttja till planering och förberedelser. Förbered dig för det värsta, jobba för det bästa.

Vi har bara sett början till effekten av brutna logistikkedjor, inställda resor, utbildningar, mässor, konferenser med mera och ännu inte hört så mycket om det mänskliga lidandet viruset för med sig. Fysiskt är det äldre män som drabbas hårdast. 

Våra grannländer har en tid jobbat med scenarier där en stor del av befolkningen blir smittad. Sverige har jobbat utifrån att få blir smittade. Jag hoppas våra svenska myndigheter och politiker vet vad de gör i denna fråga, men jag skulle inte satsa några pengar på det. 

Oavsett virusets utbredning vågar jag redan säga att den största skadan kommer att vara effekterna av vår mer eller mindre rationella reaktion på hotet. När detta skrivs märks inte mycket i vardagslivets Sverige, men bakom kulisserna ställs arrangemang in, resor avbokas och företag jobbar med nödplaner för bemanning och söker alternativa leverantörer. Börskurserna faller, statslåneräntorna faller, men företagen får samtidigt i orons spår svårare att få finansiering.

Det är klokt av företagare att vidta försiktighetsåtgärder och planera för något värre än det vi ser idag. Hur stor del av din personal klarar ditt företag sig utan, om många blir sjuka eller sätts i karantän? Vilka jobb prioriterar du och hur stort intäktstapp klarar företaget?

Jag vill inte vara domedagsprofet, men jag vill ändå ta tillfället att påpeka att det är klokt att vara förberedd, att ha en plan, utifall att viruset får en helt annan spridning än den Folkhälsomyndigheten hittills förutspått.

Påverkan av en bredare spridning i Sverige skulle vara stor, både på familjeplanet och på samhällsnivå. Det behövs inte så hög dödlighet för att sprida skräck. Vem vill utsätta sina nära för allvarlig lungsjukdom eller sina gamla föräldrar för ett direkt livshotande virus?

Det bästa vi kan göra för att minimera oro och skada är att förbereda oss. Med god beredskap och aktiv dialog inom branschen om hur vi samarbetar i hanteringen av tänkbara och mer otänkbara scenarier, gör vi vad vi kan för att minimera oro och skada. Kanske kan du redan nu planera tillsammans med branschkollegor hur ni gemensamt kan minska risken i era företag. Ibland är det tid att vara bittra konkurrenter. Den tiden är inte nu.

 

Stefan Ljungdahl

 

Artikeln publicerades tisdag den 17 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste