Höjd säkerhet i nya Volvo FH

Strax innan coronautbrottet briserade i medierna lanserade Volvo Lastvagnar nya FH, som bland annat bjuder på omarbetad hytt och adaptiva helljus.

Nya Volvo FH har fått en ny digital instrumentpanel och en sidodisplay.      Foto, alla bilder: Volvo Lastvagnar

När Volvo Lastvagnar nu lanserar en ny generation av sin modell FH är det framför allt hyttens och frontens design och delar av inredningen som försiktigt har omarbetats. Men man bjuder också på flera nyheter på säkerhetsfronten.

Invändigt har instrumentpanelen moderniserats med en helt digital 12-tums högupplöst instrumentdisplay, en fast mugghållare och ett öppet förvaringsutrymme med rörelsesensorstyrd belysning. Instrumentdisplayen gör det möjligt att välja mellan fyra olika skärmvyer, beroende på körsituationen och vilken information föraren behöver kunna se.

Till höger om instrumentdisplayen återfinns i nya FH också – som tillval – en 9-tums sidodisplay som kan visa infotainment-, navigerings- och transportinformation samt bilder från lastbilens kameror. Föraren kan interagera med den lättåtkomliga sidodisplayen på flera olika sätt: via de intuitivt placerade knapparna på ratten, funktionen för röststyrning eller direkt via pekskärmen och displayens kontrollpanel. 

Nya FH har fått en helt ny digital instrumentpanel.

Informationen på både instrumentdisplayen och sidodisplayen kan visas på ett flertal olika språk.

Till kategorin säkerhetsutrustning kan man räkna de nya adaptiva helljusen, vilka automatiskt både bländar av vid möte och aktiverar helljusen igen efter mötet. Helljuset justeras när lastbilens kamera och radar upptäcker andra fordon eller när kameran upptäcker förändringar i ljusmängden runt lastbilen.

Den aktiva farthållaren (ACC), som fungerar i alla hastigheter ned till stillastående, har också förbättrats.

Exteriörens nya utseende kännetecknas av de ikoniska V-formade strålkastarna som har flyttats utåt för att smälta samman med hyttdörrarnas designlinje. Blinkrarna har dessutom flyttats till dörrarna, vilket ger lastbilen en förbättrad aerodynamik och en mer självsäker look, menar man på Volvo Lastvagnar.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 20 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste