Volvo lastvagnar permitterar 20 000 anställda

Till följd av coronaviruset har ledningen på Volvokoncernen beslutat att stoppa produktionen i samtliga fabriker i Sverige från och med måndag, på obestämd tid.

Ån så länge gör regeringens krispaket att Volvo Lastvagnar kan undvika varsel och ta till andra åtgärder. Foto: Volvo Lastvagnar

Redan tidigare i veckan meddelade Volvo Lastvagnar att fabriken i Tuve stänger under drygt två veckors tid. Nu kommer beskedet att samtliga av AB Volvos fabriker i Sverige stoppas helt och hållet från och med måndag. Det skriver Sveriges Television.

– Vi ser nu att konsekvenser av det åtgärder som görs för att hindra smittan gör det omöjligt att upprätthålla en normal verksamhet och vi genomför nu en gradvis nedstängning av produktionssystemet, säger Claes Eliasson, presschef på AB Volvo till Sveriges Television.

Berör flera orter

Fabriksstoppet berör bland annat lastbilsfabriken i Tuve i Göteborg, busstillverkningen i Borås, motortillverkningen i Skövde och hyttillverkningen i Umeå.

De anställda ska fortsatt finnas tillgängliga för arbetsgivarens förfogande och kommer inte att jobba hemifrån. Under permitteringen kommer lönerna sänkas med 7,5 procent för de anställda och med 20 procent för ledningen.

Enligt Claes Eliasson ser man att den långsiktiga efterfrågan är påverkad och åtgärderna görs får att skydda företaget och de anställda. Sedan tidigare står även fabriker i Belgien och Frankrike stilla och Volvo AB utvärderar nu stopp i fler länder där man har produktion.

Regeringspaketet underlättar

Mikael Sällström, är klubbordförande för Volvo Lastvagnar inom IF Metall.

– Det är en mycket allvarlig situation, men regeringspaketet har underlättat och gjort att vi kan undvika varsel, säger han.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 20 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste