Mobilt och fossilfritt med ny tanklösning

En mobil HVO-mack förenklar för byggare och entreprenörer som vill köra fossilfritt. Efter sex månaders testkörning är responsen god och en koldioxidbesparing har gjorts på 79 139 kilo.

 

Nu ska det bli enklare att bli fossilfri i projekt med många aktörer. Erik Zackrisson från ED Bygg tankar från den mobila HVO-macken i framväxande Ebbepark i Linköping. Foto: Lasse Hejdenberg, Hejdlösa bilder


På Ebbepark i Linköping står nu den mobila tanklösningen som möjliggör för byggarbetare att tanka fossilfritt. HVO-macken är ett pilotprojekt med syfte att testa nya lösningar för en effektivare och mer klimatvänlig bygglogistik, samt en mer hållbar stadsbyggnation.

– Du tankar som på vilken offentlig tankstation som helst, fast lokalt direkt i anslutning till ditt byggprojekt, berättar Maria Gungner, affärsutvecklare på Energifabriken, för Entreprenadaktuellt.

Tanken kan flyttas vid behov och anpassas till bygglogistiken och dessutom kan många aktörer dela på en tank, vilket även är en fördel vid platsbrist, påpekar Maria. Den består av en 10-kubiks cistern med förnybar diesel, 100 procent HVO. Rent praktiskt så sker tankningen med hjälp av en app där varje tankning registreras i telefonen.

– När man loggat in i appen så kan man öppna pumpen, starta och följa tankningen. Sen får man en kvittering i telefonen på vad man har tankat. På så sätt så blir mobiltelefonen din terminal, förklarar Maria.

 – Det är jättekul att få pilotprojektet testat i en levande miljö för det är så man utvecklar tjänsten som bäst när man anpassar det till dom som använder den. Många har också hört av sig och vill veta mer om tjänsten, säger Maria Gungner på Energifabriken. Foto: Privat

Lättare att följa krav

HVO-macken innebär också att ställda bränslekrav och förutsättningarna att uppnå dom kommer närmare varandra.

– Ofta kan ett krav på förnybara bränslen för ett byggprojekt vara svårt att följa upp för det är inte alltid förutsättningarna finns att efterleva det. Det här innebär ju att det blir enklare att säkerställa att alla i ett byggprojekt kör på ett förnybart bränsle.

Under de första sex månaderna som tanken har använts tankades det 27 671 liter fossilfri HVO-diesel vilket motsvarar en koldioxidbesparing på 79 139 kilo. Det kan liknas vid 15 svenskars klimatpåverkan under ett år. Och enligt Haris Zeli, Kvalitet-, Miljö och Arbetsmiljöchef på ED Bygg, kommer HVO-macken hjälpa till att nå företagets miljömål.

– Som ett ISO-certifierat bolag är målet alltid att hitta metoder som minskar vår miljöpåverkan. Maskiner och transporter är något vi själva har identifierat som en viktig miljöaspekt att hantera under produktion, säger han.
 

HVO-tanken innebär att ett byggprojekt kan rulla på utan avbrott för långa bränsleresor. 
– Att stänga av och stå still med maskiner blir väldigt dyrbart i ett byggprojekt. Med en gemensam tank blir det mindre tidskrävande och osäkert vid beställningar för entreprenörer. Och risken att gå tom på bränsle minskar, säger maria Gungner. Foto: Lasse Hejdenberg, Hejdlösa bilder

Sparar tid

Förutom en stor koldioxidbesparing så innebär lösningen även ett sparande ur fler aspekter. Respektive entreprenörer slipper ordna med egna bränslebeställningar och det blir även en lägre utkörningskostnad, något som också Haris Zelic, vittnar om:

– Vi såg tydliga fördelar med produkten, bland annat effektiviseras vårt jobb när vi slipper åka och tanka fordonen. Administrationen och uppföljningen är smidig och risken för bränslestöld är mindre. Även om literpriset är något dyrare så sparar vi både tid och arbete – det finns en ekonomisk uppsida med andra ord.

Även Maria Gungner lyfter den minskade risken för stölder och i framtidsplanerna ligger att utveckla en larmtjänst för tanken.

– Det är lätt för utomstående att komma åt på en byggarbetsplats. En del entreprenörer berättar att de ibland lämnar bränsle tillgängligt för tjuvar. För kommer dom inte åt på ett enkelt sätt så borrar man sönder motorerna i maskinerna och det kostar projektet mer.

Men med HVO-tanken som enda källa blir det svårare för tjuven att stjäla bränsle då det inte står utspritt i flera farmartankar eller dunklösningar. Det är svårare att ta sig in i den och det är lätt att ha en uppföljning på bränslet.

– På sikt så hoppas vi att kunna vidareutveckla detta och ha en larmtjänst. Om det skulle försvinna bränsle ur tanken utan att en transaktion har skett kan det avlösas en form av larm. Man kanske inte kan stoppa det men man kan bli medveten om att en stöld har skett och det är mycket värt. Bränsle är ju inte ofta fokus, det ska bara finnas.

Ser ni några utmaningar med den mobila tanken?

– Vi jobbar ständigt med att det ska vara en så användarvänlig och stabil tjänst som möjligt. En byggarbetsplats är ju en speciell miljö där det händer väldigt mycket. Mycket saker flyttas, det är maskiner i omlopp och det är lätt att saker körs in i eller går sönder. Tanken måste även flyttas i perioder.

Hur tar ni steget vidare härifrån?

– I dagsläget utvecklar vi i en pump som möjliggör det här sättet att dela bränsle. Att entreprenörer på ett enkelt sätt kan dela bränsle mellan varandra utan att någon behöver föra några listor eller lägga tid på vidarefakturering. Allting sker per automatik och ingen behöver ta ansvar. Respektive aktör faktureras per automatik och det är enkelt att få uppföljning på vem som tankat vad.

Pumpen som Maria berättar om är en del av den mobila tanklösningen och möjliggör för fler att dela på bränslet. Tanken framöver är nu att applicera HVO-macken på fler byggprojekt. NCC i Arlöv har nyligen fått en tank levererad och har nu varit igång med att tanka förnybart sen en månad tillbaka.

HVO-tanken är ett samarbete mellan de kommunägda fastighets­bolagen Sankt Kors, Stångå­staden, Lejon­fastigheter, Energi­fabriken och Logistik­kluster Östergötland.

 

Tanken har en nivåövervakning som säkerställer tillgång på bränsle och Neste MY förnybar diesel (HVO100) fungerar i alla dieselfordon/motorer. 
– Det är väldigt roligt att den har mottagits så väl av aktörerna. Ebbepark är en spännande testbädd där nya idéer kan födas, formas och prövas, och det här är just en sådan, säger Camilla Einarsson, logistiksamordnare i Ebbepark. 
Foto: Lasse Hejdenberg, Hejdlösa bilder

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades lördag den 21 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste