Hon fick Avlopp och Kretsloppspriset 2020

Maria Lennartsson, miljösakkunnig Norra Djurgårdsstaden, Stockholms stad tilldelades årets avlopps och kretsloppspris efter hennes 20 år långa arbete med att knyta samman vatten och jordbruk. 

 

Maria Lennartsson, miljösakkunnig Norra Djurgårdsstaden, Stockholms stad tilldelades årets avlopps och kretsloppspris.Foto: Pernilla Tofte

Avlopp & Kretsloppspriset delas årligen ut av VA-guiden till någon som på ett betydelsefullt sätt arbetat för att främja utvecklingen, eller på något sätt skyndat på införandet av miljö- och kretsloppsanpassade avloppssystem i Norden eller i länder där behovet för förbättrad sanitet är stort. 

Kunskapsutveckling

I år gick priset till Maria Lennartsson från Stockholms stad för hennes otröttliga arbete med att knyta samman VA och jordbruk. Hennes arbete har lett till en stor kunskapsutveckling och ett utökat samarbete kring sorterande avloppssystem över hela landet. 

– Jag känner mig oerhört rörd och hedrad över denna utmärkelse. För mig är kretsloppsfrågor och systemsamverkan viktiga hållbarhetsfrågor, och det är en stor förmån att genom mitt uppdrag i ett av Sveriges största stadsutvecklingsprojekt, Norra Djurgårdsstaden, få vara med och fortsatt driva kunskapsutvecklingen, säger Maria Lennartsson i ett pressmeddelande. 

Engagerad inspiratör

Håkan Jönsson, som är Senior Advisor i kretsloppsteknik vid SLU, Sveriges Lantbruks­universitet, och som ansvarar för prisutdelningen i egenskap av juryns ordförande motiverar varför Maria fick motta priset. 

– Engagerade inspiratörer och gemensamma visioner är två viktiga förutsättningar för att implementera framtidens mer hållbara avloppssystem. Maria är en sådan engagerad inspiratör. Hon har mycket strukturerat jobbat för en förvaltningsövergripande vision för framtidens resursåtervinnande avlopp i Stockholm, liksom tidigare i East London, Sydafrika. Vi behöver fler som Maria! 

Stipendium och diplom

Priset består av 25 000 kronor i resestipendium och en toalett i Filippinerna genom Toalett Utan Gränser, en guldkanna från Towa och ett hedersdiplom. Maria kommer även att bjudas in till konferensen Vatten Avlopp Kretslopp nästa år för att berätta om erfarenheterna från studieresan och sina tankar om vatten-, miljö- och kretsloppsanpassning av avloppssystem. 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 01 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste