Första permanenta elvägen i sitt slag

En elväg med dynamisk laddning av fordon under färd ska byggas mellan Nynäshamn och Västerhaninge söder om Stockholm. Sweco ska planera för vägen som kan bli den första i sitt slag i världen. 

 

Elvägen är en del av Trafikverkets nationella plan för elvägar i Sverige. Sweco samverkar med Trafikverket för att kunna hålla den tighta tidsplanen. 
Foto: Mostphotos


Elvägen kan bli en av de första permanenta lösningarna i världen i sitt slag.  Det är Sweco som fått uppdraget att ta fram en vägplan för elektrifieringen av väg 73 mellan Nynäshamn och Västerhaninge. 

Tre tekniker

I uppdraget ingår att beskriva konsekvenserna av tre olika tekniker som kan komma att användas för att förse fordonen med el. Uppdraget påbörjades i februari och ska vara klart hösten 2021.

– Vi är glada för Trafikverkets förtroende och det är inspirerande att få arbeta med ett projekt som bidrar till utvecklingen av helt ny transportinfrastruktur med tydliga klimatmål. Hållbarhet är en av grundpelarna för oss på Sweco och detta projekt är ett spännande exempel på hur traditionella vägar kan utvecklas med ny teknik, säger Mats Hermansson, vd för Swecos verksamhet inom samhällsanalys och mobilitet, i ett pressmeddelande. 

Väg 73 är en viktig sträcka eftersom den binder samman Stockholm med Nynäshamn och Gotland. I samband med att den nya godshamnen i Novik öppnar kommer också trafiken att öka längs sträckan. 

Tight tidsplan

Målet med vägen är att lastbilstrafik från Nynäshamn och Novik ska drivas med el till Västerhaninge och även ladda batterierna för fortsatt färd mot Stockholm. Vägen beräknas vara färdig 2023.

– En utmaning i projektet är den tighta tidsplanen som ställer extra krav på vår samverkan och dialogen med Trafikverket. Vi förväntas också vara proaktiva och bidra med vår breda kompetens för att beskriva vägens påverkan på omgivningen, vilket känns väldigt roligt, säger Erik Fransson, uppdragsledare på Sweco.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 03 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste