Regnrabatter ska motverka översvämningar

Området Brämaregården utanför Göteborg är ett översvämningsdrabbat område. Ett problem som Kretslopp och vatten tror kan lösas med regnrabatter. 

 

Arbetet med att anlägga regnrabatter är en del i Göteborgs stads arbete med att skyfallssäkra staden som väntas drabbas hårdare av skyfall när klimatet förändras. Bland annat uppmuntrar man husägare att hjälpa till att hålla kvar vatten där det inte gör skada och på hemsidan goteborg.se finns tips och råd till fastighetsägare för hur man skyddar sin egendom mot skador orsakade av regnvatten. Foto: Mostphotos


Brämaregården är ett område som har ett gammalt, kombinerat ledningssystem, vilket betyder att avloppsvatten och dagvatten leds bort tillsammans. Det regnar mycket i Göteborg och det gamla ledningsnätet klarar inte av att leda bort allt vatten, vilket ofta leder till översvämningar, av källare, rännstensbrunnar och gator. 

– Östra delen av Brämaregården är ett drabbat område med ungefär tre översvämningar per år, säger Johan Brunsten, projektingenjör på Kretslopp och vatten, Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

Området Brämaregården har i dagsläget ett gammalt ledningssystem som inte klarar av att forsla bort allt vatten vid skyfall.Foto: Mostphotos

Vattentåliga växter

För att motarbeta översvämningarna satsar nu Kretslopp och vatten i Göteborg på att anlägga regnrabatter i Brämaregården. Till rabatterna kan man sedan leda och fördröja regnvattnet med hjälp av vattentåliga växter, för att avlasta ledningsnätet. Regnrabatterna kommer också att kunna rena dagvattnet på ett naturligt sätt, med hjälp av en bädd av makadam som fångar upp partiklar. 

– Det är första gången det görs något liknande i befintlig bebyggelse i Göteborg. Tidigare har vi byggt en regnrabatt vid en parkeringsplats i Kviberg, för att rena och fördröja dagvattnet där, men nu ska vi bygga i ett bostadsområde, berättar Johan.

Färre översvämningar

Arbetet med att anlägga rabatterna kommer att påbörjas av Park- och naturförvaltningen i Göteborg under mars månad. 

– När arbetet är klart kommer vi förhoppningsvis att få färre vattenfyllda källare och en grönare stadsdel, säger Johan.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste