Nytt datum för Elmia Lastbil 2021 kan vara positivt för branschen

Elmia Lastbil kommer att arrangeras i Jönköping redan den 2 till 5 juni 2021 för att ge branschen en chans att träffas tidigare än vanligt efter corona-uppehållet.

Att förlägga Elmia Lastbil till juni 2021 kan vara ett bra tillfälle för branschen att ta kontakt med blivande förare på fordonsprogrammet. Foto: Elmia Lastbil

Vanligtvis arrangeras Elmia Lastbil i augusti men efter covid-19, som gjorde att årets inplanerade mässa fick ställas in, anser mässarrangörerna att behovet för att mötas och utbyta erfarenheter är stort inom branschen. Det skriver Elmia i ett pressmeddelande.

– Elmia Lastbil är en mycket viktig mötesplats för många medlemmar inom Lastfordonsgruppen. Vi tycker därför det är positivt att Elmia Lastbil beslutat att arrangera mässan 2 till 5 juni, 2021, säger Carina Jakobsson, vd för Translink och ordförande för Lastfordonsgruppen, LFG, som samlar svenska företag inom produktion av påbyggnader och efterfordon till lastbil.

Brist på chaufförer

Det är sedan flera år tillbaka brist på chaufförer inom åkerinäringen och redan 2017 larmade Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA) att man beräknade ett underskott på 50 000 förare fram till 2027. En brist som kan komma att accelerera i kölvattnet av covid-19. Utöver förare saknas även tekniker och mekaniker inom fordonsindustrin. Valet av mässdatum för Elmia Lastbil har därför gjorts i dialog med yrkesskolor.

– Scania Sverige är mycket positiva till Elmia Lastbils nya mässdatum. Det ger oss en chans att möta ungdomar på fordonsprogrammet innan studenten för att presentera oss. Sen är det också en härlig början på sommaren för att möta kunder och alla lastbilsentusiaster innan semestertider. Vi kommer att ha fler intressanta nyheter att presenter, säger Jennifer Erdtman, marknads- och kommunikationschef på Scania Sverige.

Fokuserar på ungdomar

Enligt Annika Brandin, projektledare för Elmia Lastbil bestämdes de nya mässdatumen i dialog med branschen. Foto: Elmia Lastbil

– De nya datumen för Elmia Lastbil är framtagna i nära diskussion med mässans samarbetspartners, branschens ledande leverantörer, påbyggnadsindustrin och yrkesskolorna. Vi sätter nu extra fokus på skolungdomarna, tredjeårselever som närmar sig studenten. Det finns stora möjligheter till arbete i en för samhället mycket viktig bransch med goda framtidsutsikter, säger Annika Brandin, projektledare för Elmia Lastbil.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 22 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste