Vintern är inte riktigt slut än…

20 grader Celsius och knoppar på träden på många håll i söder, men snötäcket ligger alltjämt tjockt på många håll i de fjällnära delarna av Norrland – till exempel längs Stekenjokkvägen.

Efter en snöfri vinter är våren nu igång för fullt i södra Sverige. Annat är det i de fjällnära delarna i norr, där ovanligt stora nederbördsmängder gör att mycket fortfarande återstår av snötäcket. 

Hjullastare från Fjellströms Entreprenad AB röjer snö längs Vildmarksvägen vid Stekenjokk-massivet.       Foto: Fjellströms Entreprenad AB

Bilderna visar den så kallade Vildmarksvägen uppe vid Stekenjokk-platån och fjällmassivet längs Jämtlands norra gräns mot Lappland. Här har väghållarna ett ovanligt tjockt snötäcke att tugga sig igenom när de nu med hjälp av snöslungor röjer för att inom kort kunna öppna upp Vildmarksvägen över Stekenjokk för trafik efter vintern.

På den lappländska sidan av Stekenjokk-platån rapporterar väghållaren om ett snödjup på som mest cirka 4,5 meter vilket är nästan 1,5 meter mer än normalt.

”Var försiktig vid skoteråkning och håll dig på leden”, uppmanar länsstyrelsen i Västerbotten på sin Facebooksida. Och påminner om att det kan vara livsfarligt att försöka korsa Vildmarksvägen med sin snöskoter med tanker på de höga och extremt branta snökanterna.

Vildmarksvägen, som via Stekenjokk-massivet förbinder Stora Blåsjön-området i nordligaste Jämtland med samhället Klimpfjäll och Saxåns dalgång i Lappland, är en av Sveriges högst belägna vägar där den högsta vägsträckan är 876 m ö h över Stekenjokk-massivet. Vildmarksägen hålls stängd under vintern och varje vår sker ett omfattande plogningsarbete för att få fram den asfalterade vägen.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 24 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste