använd ej" /> Ljusare framtid för klimatsmartare betong - Entreprenadaktuellt

Ljusare framtid för klimatsmartare betong

Betong som material har fått ett skadat rykte i samband med jakten på ett hållbart byggande. Men har ändå stor potential att användas i framtiden som ett mer hållbart alternativ.

 

På flera plan utförs insatser för att göra hela framställningen av betong mer klimatsmart. Om det lyckas tror Mats Emborg professor i konstruktionsteknik vid Luleå tekniska universitet och forskningschef på Betongindustrin AB att betongen kommer användas som byggmaterial även i framtiden.Foto: Mostphotos


Både nationellt och globalt sett har företrädarna för det som är det i dag största byggmaterialet, satt upp mål för att ta fram klimatförbättrad betong, med målet att klimatneutral betong ska finnas på marknaden 2030.

Mats Emborg som är professor i konstruktionsteknik vid Luleå tekniska universitet och forskningschef på Betongindustrin AB, medverkade nyligen i podden Snåret, där han förklarar varför han tror att betong som byggmaterial kommer fortsätta att användas även framöver. 

– Att materialet helt skulle försvinna i anläggningsbyggen och hus inom en nära framtid känns inte realistiskt, säger Mats Emborg, i ett pressmeddelande från Svensk Byggtjänst.

Flera insatser

Tillverkningen av cement, framförallt upphettningen står för fem procent av världens totala koldioxidutsläpp. Men insatser görs i alla led för att energieffektivisera arbetet. Exempelvis genom att gruvtagen allt oftare blir elektrifierade.

– Energitjuvarna i betongfabrikerna eftersöks också och oljeeldningen vid tillverkning kommer i allt högre grad kunna ersättas med eldrivna masugnar, men allt detta förutsätter att den gröna elförsörjningen säkras, säger Mats. 

Alternativa bindemedel

Just nu bedrivs även forskning på alternativa bindemedel och funktionsanpassade betongblandningar, men betong med alternativa bindemedel dras fortfarande med prestandautmaningar. Det finns även hopp om utsläppsreducering, genom framsteg som görs inom koldioxidavskiljning och lagring.

– Cementas systerföretag i Norge, Norcem, arbetar med att föra ner koldioxiden från skorstenen till de utrymmen i Nordsjön där olja tagits upp. I en anläggning utanför Oslo kommer ett sådant test genomföras nästa år.

Internationell konkurrens

Den svenska klimatförbättrade betongen är i ett globalt perspektiv små spelare där basindustrin får kämpa för att klara omställningen och samtidigt kunna konkurrera på den internationella marknaden. Där finns enligt Svensk Byggtjänst spelare som varken bryr sig om utsläpp eller klimat.

Mats ser ändå att med en klimatförbättrad betong finns potentialen för betongbyggandet att bli betydligt klimatsmartare alternativ än det varit hittills.

– Att titta på alternativa material är bra, men betongen kommer fortsätta behövas i byggandet. Då gäller det för alla aktörer att bidra till användandet av klimatförbättrad betong, säger han. 

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 24 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste