Efterfrågan på industrimetaller väntas öka

Efter att coronavirusutbrottet resulterade i stängda fabriker föll värdet för industrimetallerna samtidigt som ädelmetallerna rusade. Men nu har industrierna i Kina återigen satt igång i stor skala. 

 

Efterfrågan på industrimetaller väntas öka framöver runt om i världen vartefter effekterna av corona-viruset börjar avta.
Ett sätt för Kina att få igång ekonomin i landet igen är att dra igång nya metallslukande infrastruktursatsningar.Foto: Mostphotos


Enligt Swedbank och Sparbankernas analytiker är det mycket som talar för att andra halvåret i år kan bli bra ur ett metallproducentperspektiv, trots corona-virusets framfart. 

Kortsiktiga effekter

Kina står ensamt för omkring hälften av världens konsumtion av industrimetaller. 

– När provinser som är hjärtat i Kinas industriområden och står för två tredjedelar av landets BNP stänger ned får det naturligtvis åtminstone kortsiktigt negativ effekt på den förväntade efterfrågan på metaller, och därmed också på priset, säger Ola Södermark aktieanalytiker, i ett pressmeddelande från Swedbank och Sparbankerna.

Ekonomiska muskler

Coronautbrottet fick priset på industrimetaller att sjunka. Men nu ser situationen i Kina ut att stabiliseras och enligt Ola Södermark kommer Kina troligtvis använda landets ekonomiska muskler för att få fart på ekonomin igen.  

Ett sätt att göra detta är att dra igång nya metallslukande infrastruktursatsningar.

– De långsiktiga drivkrafterna bakom efterfrågan på industrimetaller, och då i synnerhet koppar, har inte heller förändrats. Elektrifiering, förnybar energi och elbilar gör att efterfrågan kommer att öka markant, vilket väntas leda till ett underskott på koppar, även om tidpunkten nu skjuts framåt, säger Ola. 

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades lördag den 25 april 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste