Lättare arbete med roterande gallerskopa

Bo “Bobbo” Johansson, som 
driver BTJ Alltjänst AB, tröttnade på slit­aget som den vanliga gallerskopan orsakade på maskinen och fick då idén om att bygga en roterande galler­skopa. ­

 

Bo Johansson, BTJ Alltjänst, har utvecklat en ny typ av roterande gallerskopa som han har tagit patent på. Foto: Privat


Allting började med att Bo satt och körde med en traditionell gallerskopa.

– Jag tyckte att hela maskinen ruskade, jag gillade inte slitaget på maskinen och det höga motorvarvet, säger Bo, och berättar att han inte heller blev nöjd med resultatet. 

Jord och stenar kan efter sortering kan användas exempelvis som återfyllnadsmaterial eller för att bygga täckdiken. Foto: Privat

Byggde en prototyp

Bo berättar att rotor­delen, som gör att sko­pan kan rotera, plockas av när man kör med en traditionell gallerskopa.

– Tiltrotatorn stod bredvid, så jag sneglade på den och tänkte att man måste kunna göra det här på ett bättre sätt. 

Där och då föddes grund­idén till den nya roter­ande gallerskopan. Detta var 2015, och Bo byggde en prototyp. 

– Men den fick jag absolut inte att fungera någonstans, berättar han och säger att projektet då lades på is i några år innan hans sambo frågade varför han inte fortsatte. 

Tanken var en fyrkant­ig bur, men då uppstod problem med att skopan slog i den egna grävmaskinsarmen.

– När jag drog den emot mig så kunde jag inte vinkla den, det var det som var problemet. 

Genom att kapa hörnen och göra en del andra förändringar fick han gallerskopan att fungera. Av en besökare på gården fick Bo tipset att ta patent på gallerskopan, vilket han gjorde. 

– Jag tog kontakt med Peter Kylin på Hynell AB som hjälper till med patent. Jag sökte även något som heter förstudiemedel av Almi Företagspartner i Örebro. 

Allt över 35 mm 

Skopan, som väger runt 200 kilo, tillverkar Bo av stål. 

– Det är för att det ska fjädra lite och kunna röra sig, annars finns det risk för sprickbildning, säger Bo, och berättar att grindfästena köps in från Rondellen Maskin AB.

Skopan är cirka en kubikmeter och mellanrummen mellan ribborna är 40 millimeter. 

– Så det som är kvar i skopan är allt över 35 millimeter, allt annat trillar ur. Eftersom skopan roterar kommer stenen med 99 procent säkerhet hamna på nästa ribba även om mellanrummet mellan ribborna är 40 millimeter. 

En vanlig skopa

Bo säger att det finns liknande produkter på marknaden, men lyft­er fram enkelheten som något som gör hans gallerskopa speciell. 

– Den är ett verktyg, den ingår i det vanliga skopsortimentet. Jag har inga rörliga delar, hydraulslangar, motorer eller liknande. Fästet sitter på tiltrotatorn, du bara greppar skopan som vilken annan skopa som helst. Det gör du från maskinen, du behöver aldrig gå ur och koppla om slangar, säger han och fortsätter:  

– Jag har egentligen inget som kan gå sönder på det sättet, men ändå är den här skopan väldigt effektiv och det är upp mot 65 procent mindre slitage på maskin­en. Tester visar även att bränslebesparing är att räkna hem på runt 40 procent, vilket är bra för både plånbok och miljö.

Sälja patentet

Bo började sälja sko­p­orna under hösten 2019 och har sedan dess sålt ett 20-tal skopor. Han tillverkar och säljer dem på beställning, men eftersom han har andra projekt på gång går han i tankarna att lämna skopan vidare. 

– Jag har andra visioner i livet och det gör att jag nu är i ett skede där jag kan tänka mig att sälja patent och tillverkningsrättigheter.

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 05 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste