Problem med sprängningar pågår fortfarande trots pandemin

Coronakrisen har inte bidragit till att antalet sprängningar orsakade av kriminella nätverk försvunnit. Nu vill regeringen göra det svårare att få tag i sprängmedel inom byggbranschen.

Enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) vill regeringen göra det svårare att få tillgång till sprängmedel inom byggbranschen som en del i arbetet mot att minska sprängningar som utförs av kriminella nätverk. Foto: Kristian Pohl

Regeringen vill ta till nya åtgärder för att minska tillgången till sprängmedel. En av åtgärderna handlar om att göra det svårare för kriminella att få tag på sprängmedel inom byggbranschen, genom att fler personer med tillgång till sprängmedel ska kontrolleras och lämplighetsprövas. I samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska man även se över märkningen av sprängmedel. Det skriver Sveriges Radio.

– Trots att vi har en pågående pandemi har antalet sprängningar inte minskat. De problem vi hade före coronakrisen har inte försvunnit utan består, i viss mån har de till och med ökat, sade inrikesminister Mikael Damberg (S), under en pressträff enligt SR.

Träffat företrädare

Redan den 12 februari har Mikael Damberg under flera tillfällen träffat företrädare för byggbranschen för att tillsammans hitta åtgärder för att försvåra för kriminella att få tag på sprängmedel. Nu ska man presentera en rad förslag utifrån dessa möten.

– Jag vill tacka branschföreträdarna för deras stora engagemang, sade Damberg.

Enligt honom kommer personer som ska ha tillgång till sprängmedel vid arbetet att genomgå en lämplighetsprövning inför arbetet och regeringen kommer ge följande tre uppdrag till MSB.

Flera åtgärder

Det första handlar om att ta fram en ny metod för att märka sprängmedel. Det andra uppdraget handlar om att kartlägga kommuners arbete vad gäller tillstånd och tillsyn av sprängmedel. Sedan ska MSB få lämna förslag på åtgärder och rekommendationer på hur man kan utveckla och förbättra arbetet.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, välkomnar lämplighetsprövningen som MSB ska ansvara för och att regeringen ska se över hur själva tillsynen ska gå till. Enligt henne finns det även en del saker som branschen kan bidra med.

– På en arbetsplats är det otroligt viktigt att veta vem som är på plats, säger hon och berättar att man tagit fram ett id-kort just i detta syfte.

Mycket kan förbättras

Jan Johansson, vd och ordförande för Bergsprängningsentreprenörernas förening, är också positiv till förslagen och menar att mycket kan förbättras mot hur det ser ut i dag.

– Vi ser väldigt positivt på regeringens initiativ och ser mycket fram emot det forum som ska bildas där vi får vara med och tycka till och ha åsikter, säger han och berättar att man planerar för utbildningar och informationsträffar rörande säkerhetsfrågor, tillsammans med andra branschföreningar.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 07 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste